Балкански ратови

Антић: Коначно смо проговорили о херојству српског сељака са Мораве и Дрине у биткама на Брегалници и Власини 1913. године

Професор др Дејан Антић у Власотинцу је одржао предавање о Другом балканском рату.

Синоћ у Власотинцу, подно Суве планине и Чемерника, проговорили о херојству српског сељака са Мораве и Дрине у биткама на Брегалници и Власини 1913. године.

За пријатеље који добро не познају српски југ, Власотинце је велика варош зато што у њој живе велики и вредни људи. Варош окружена виногорјем и пластеницима, али и варош која се никада није мирила ни са једном окупацијом и променом идентитета.

Антић: Коначно смо проговорили о херојству српског сељака са Мораве и Дрине у биткама на Брегалници и Власини 1913. годинеУ којој Османлије за све време њихове власти нису успеле да изграде ни једну џамију, и из које су 1877. године протеране, не од стране регуларне војске Кнежевине Србије, већ од самих Власотинчана – тојагаша, како су волели да зову своје устанике. Знали су Власинци из Шишаве и Доње Ломнице да голоруки ударе и на до зуба наоружане бугарске окупаторе 1917. године.

Да пламен Топличко-јабланичког устанка пренесу преко Јужне Мораве – онда када се чинило да је ситуација за Србе потпуно безизлазна. Као што знају и данас да цене и поштују своју историју и претке, што доказује велики број присутних грађана на јучерашњем отварању изложбе о Другом балканском рату, преноси др Дејан Антић.

Антић: Коначно смо проговорили о херојству српског сељака са Мораве и Дрине у биткама на Брегалници и Власини 1913. године

Приредила: Српска историја

Back to top button