Ђорђе БојанићВидеоНемањићиПравославље

Анимиране приче о СВЕТОМ САВИ… на овај начин крећемо у обележавање 800 година СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

На овај начин сајт СРПСКА ИСТОРИЈА креће у обележавање 800 година СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ.

,,Овај јубилеј треба да буде опомена и позив да размислимо ко смо, после осам векова, где смо били, кроз какве голготе смо пролазили, Васкрсавали и где идемо… да ли смо на Светосавском путу? Једно не смемо да заборавимо… ЦРКВА ЈЕ ТЕМЕЉ СРПСКЕ ДРЖАВЕ”, наглашава Ђорђе Бојанић.

Најважнија прекретница у историји СПЦ догодила се 1219. године, када је правослана црква у Србији постала аутокефална. Те године, српски архимандрит Сава Немањић одлази у Никеју (пошто су Цариград тада држали Латини) код васељенског патријарха Манојла Сарантена и византијског цара Теодора Ласкариса тражећи аутокефалност српске цркве. На дан 6. децембра 1219. године, православна црква у Србији добија аутокефалност, а Сава бива рукоположен за првог српског архиепископа.

,,Коначно ће деца моћи да науче нешто ново и занимљиво о српској историји и православљу кроз анимиране приче. Добро је да смо добили први православни цртани филм за децу о Растку (Светом Сави) а имаће прилику и родитељи да обнове и науче нешто више о нашем Растку”, наглашава Ђорђе Бојанић.

Анимиране приче о СВЕТОМ САВИ... на овај начин крећемо у обележавање 800 година СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
Ђакон Дејан Јовановић

Анимирани филм (прича из три дела) аутора ђакона Дејана Јовановића, вероучитеља у ОШ „Бубањски хероји“ у Нишу, одговор је на негативна друштвена кретања у чијем су се вртлогу нашла деца.

У данашњем свету, када деца кроз цртане филмове и едукацију добијају највише утицаја са Запада, ово је идеалан начин да наша деца и омладина уче о правим стварима и вредностима.

Окупите вашу децу и њихове другаре и заједно погледајте, сигурни смо да ће те уживати. Учитељи и учитељице, ево идеје да наша деца науче нешто ново и занимљиво о српској историји и православљу.

Живимо у модерном добу, свету информатике, видео игрица препуних насиља, лажних јунака, виртуалног света и поремећеног система вредности. Деци која тек формирају своју личност и систем вредности, то је једини реални свет на основу кога стварају обрасце свог будућег понашања и одређивања шта је позитивно а шта не, које су вредности друштвено прихватљиве а које не, шта је добро а шта је зло.

И све је у реду док погрешни примери и системи вредности не доведу до тога да повреде друге и на крају сносе последице за погрешна понашања и изборе.

Који пример им се нуди, међуљудски односи без присуства саговорника – посредством порука, фејса, вибера… Који је циљ свега, прикупити што више, бити први по сваку цену,уловити што више Покемона, што више се забављати-лудовати, имати све нај, пара, аутомобила, материјалних добара.

За примере трајних вредности које уздижу човека изнад равни животиња, нема места, није у тренду, окарактерисали су их као застареле и давно превазиђене.

На срећу још има људи који знају да то није тако и то желе да пренесу и млађим покољењима. Међу њима је свакако и ђакон Дејан Јовановић, вероучитељ у ОШ „Бубањски хероји“ у Нишу, који је као одговор за негативна друштвена кретања у чијем су се вртлогу нашла деца, припремио и први српски православни цртани филм о Растку Немањићу – Светом Сави, који и ми преносимо како би га видело што више деце.

,,Свака част вероучитељу Дејану Јовановићу који је подарио деци Србије а и мом детету овај образовани цртани филм, камо среће да је више оваквих образованих цртаћа и вероучитеља”, наглашава Ђорђе Бојанић.

Анимиране приче о СВЕТОМ САВИ... на овај начин крећемо у обележавање 800 година СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

И све је у реду док погрешни примери и системи вредности не доведу до тога да повреде друге и на крају сносе последице за погрешна понашања и изборе.

Принц РАСТКО, одлазак на СВЕТУ ГОРУ…

СВЕТИ САВА 1. део, представља наставак образовне анимиране прице “Принц Растко”. Обухвата део историјских догађаја од замонасења Светог Саве до обнове древног манастира Хиландара.
…представља наставак образовне анимиране приче “Принц Растко”. Обухвата део историјских догађаја од замонашења Светог Саве до обнове древног манастира Хиландара.

СВЕТИ САВА 2 део, представља наставак образовне анимиране приче “Принц Растко”и “Свети Сава 1.део”. Обухвата део историјских догађаја од замонашења Стефана Немање и Ане до рукоположења Светог Саве за јеромонаха.

Наставиће се…

Приредио Ђорђе Бојанић

СРПСКА ИСТОРИЈА

извор: Српска историјаСрбија јављаСветионик

Back to top button