Новости – Дешавања

Амерички професор: Да се истина о страдању од усташа није скривала, НАТО никад не би бомбардовао Србију

Професор објашњава како нам се, да истина о страдању Срба од усташа није сакривана, не би догодиле све несреће у ратовима деведесетих, укључујући и прогон народа из Хрватске и с Косова

Професор Бери Литучи, оснивач Института за Јасеновац, каже да Срби морају да посматрају разоткривање истине о геноциду над српским народом у Хрватској током Другог светског рата као питање националне безбједности првог реда.

Професор објашњава како нам се, да истина о страдању Срба од усташа није сакривана, не би догодиле све несреће у ратовима деведесетих, укључујући и прогон народа из Хрватске и с Косова.

Литучи, универзитетски професор из Бруклина, који је први у Америци, још 1997. године, основао институцију која се бави страдањима Срба у НДХ, каже за „Новости“ да се НАТО никада не би усудио да бомбардује нашу земљу да претходно Срби нису сатанизовани у цијелом свету, дјелимично, како наводи, и својом кривицом.

Американац, који је 2005. успео да у Парку сјећања на Холокауст у Њујорку постави Спомен-камен посвећен страдалима у Јасеновцу, а 2019. и на стратишту Јадовно, наводи да се управо пред очима цијелог света догађа „велика и срамна ревизија историје, у којој злочинац и жртве замјењују места“.

Литучи још наводи да су у Музеју Холокауста у Вашингтону, који је отворен 1993. године, страдања Срба релативизована и поништена, док је из њега, додаје, кренула прича о српском геноциду над Бошњацима у Сребреници.

Бери Литучи указује и на чињеницу да се Хрватска нигдје не помиње као земља одговорна за геноцид у Другом свјетском рату и додаје да Србија треба да покрене процес против Загреба пред Међународним судом за ратне злочине.

Он тврди и да све жртве хрватских логора имају право и могућност да потраже одштету за личне патње пред међународним судовима, и не сумња да би правду добиле, пишу „Новости“.

Преузето ИН4С

Back to top button