Срби Хрватске

Заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур присуствовао је литургијском обележавању празника Светих Новомученика Јасеновачких

Заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур присуствовао је литургијском обележавању празника Светих Новомученика Јасеновачких, а која је у организацији Епископије Пакрачко-славонске одржана данас у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу. Освештавање славског колача и жита обављено је у присуству великог броја верног народа и високих архијереја наше и сестринских помесних цркава на гробној хумци у оквиру спомен подручја Камени цвет.

Јасеновац – највећи логор смрти на Балкану по обиму се могао мерити са највећим стратиштима Европе, а по свирепости их је све далеко надмашивао. У њему је страдало више од 800 000 наших сународника и других антифашиста, а био је у функцији током читавог рата. Зарад привидног братства и јединства након Другог светског рата монструозне чињенице о логору су прикриване, а сећање малобројних преживелих је бледело са протоком времена. Ратови деведесетих донели су ново страдање недужног српског народа, а спомен подручје Јасеновац припало је Републици Хрватској, која системски ради на даљем умањењу обима злочина. Због последње реченог српска и јеврејска заједница не присуствују државном обележавању злочина у Јасеновцу.

Проф. Др Милош Банђур нагласио је да Република Србија тек последњих година почиње да придаје заслужени значај месту највећег страдања нашег народа, као и другим значајним местима и датумима из наше историје. Град Ниш се придружује снажној државној иницијативи на очувању колективног сећања и очувању историјске свести, како нам се овакви геноциди не би никада више поновили. Не смемо заборавити ни данашњи тежак живот наших сународника у Хрватској, који су свакодневно изложени прогону и линчу суграђана хрватске националности и дискриминацији државе. Зато град Ниш пружа пуну подршку нашем народу и епархијама наше цркве у расејању, које су најзначајнији стуб очувања Срба у Хрватској.

Back to top button