Бранко ДимескиИнтервју

ЗА САЈТ СЕРБВИК МАГАЗИН И СРПСКА ИСТОРИЈА ГОВОРИ ГЛУМАЦ САША СТАНКОВИЋ

То је било сумануто време , окупација, две војске са различитим политичким циљевима... једноставно братоубилачки рат. Играм капетана Маринковића који је из Недићеве војске пребегао у горску краљевску гарду Николе Калабића.

Како по вама изгледа бити глумац у Србији и да ли се радо сећате времена када сте почели да градите вашу каријеру?

Глумац у Србији… Хм…зависи из ког угла се гледа.

Питање је веома комплексно. По мени глумачки позив је леп. Треба талент, пуно рада али и среће.

Ми смо талентована нација и имамо пуно талентованих глумаца. Ми који немамо академију простор нам је сужен, тако да нам треба пуно ,пуно рада да би нашли место под тим сунцем. Нарочито људи који долазе из провинције и који почињу да живе у престоници.

Има нас доста који имамо искуства са позориштем, лично, бавим се тим преко 20 година.

Имао сам среће да радим са врсним уметницима и да доста научим тај глумачки занат. Могу да кажем да се занат учи док си жив увек има нешто ново да се научи.

Сећам се када сам почео …

Пре двадесет година у Алексинцу, у Градском позоришту ТЕАТАР 91.које је у том рангу међу бољима у Србији.

Сви имамо снове да играмо на великој сцени у великим позориштима, да се појавимо на филму серији…Ето..ја сам имао ту срећу…

Да преко ноћи играм на филму , серији раме уз раме са глумцима којима сам се дивио до јуче. Почео сам као статиста ,што повремено и данас радим преко задатака, епизода и на крају до једне од главних улога.

Сем што се бавим глумом ,пишем и сценарија , сонгове и текстове за музику.

Ко су ваши глумачки узори?

Што се тиче глумачких узора…Могу да кажем да их имам и да их немам, желим да будем свој,и да имам сопствени печат.

Која улога вам је најзначајнија у досадашњој каријери?

Што се тиче улога које сам остварио…

За сада је највећа у филму „ОПКОЉЕНИ” по сценарију и режији господина Самарџића, где играм другу главну улогу, капетана Маринковића.

Надам се да сам добар посао урадио као и остале колеге, нарочито Борко Брајовић, колега који је игра насловну улогу Николе Калабића.

Собзиром да сте глумац који долази из Алексинца, колико је по вама важно задржати дијалект и колико то вама значи или можда одмаже у одабиру улога?

Ми који долазимо са југа Србије ,имамо тај хендикеп говора за разлику од оних који долазе из западне Србији или Војводине. Имамо специфичан акценат и дијалект.

Тако да доста морамо радити на дикцији и правилном говору, говорној вежби и све што иде уз то. Сам говор може да послужи у одређеним ситуацијама али морамо се у начелу придржавати правилног говора тако да може да одмогне доста.

ЗА САЈТ СЕРБВИК МАГАЗИН И СРПСКА ИСТОРИЈА ГОВОРИ ГЛУМАЦ САША СТАНКОВИЋУсkоро очекујемо премијеру филма “ОПКОЉЕНИ” Ово је уједно и први филм о команданту горске краљеве гарде Николи Калабићу. Ви сте остварили улогу у овом филму, молим вас представите нашим читаоцима филм и улогу који сте одиграли у овом филму.

Да… то је први филм такве ратне тематике, уз поштовање опуса који ради мени драги господин Радош Бајић.

Има доста разлике у самој причи и концепцији пројекта. Овако нешто треба Србији ,треба да се види и та друга страна из другог угла за разлику како смо учили.

То је било сумануто време, окупација, две војске са различитим политичким циљевима…једноставно братоубилачки рат. То у овом филму није приказано, него права борба која је оспоравана против окупатора и права истина ко је био прави домаћи издајник.

Што се тиче моје улоге… Играм капетана Маринковића који је из Недићеве војске пребегао у горску краљевску гарду Николе Калабића. Како се снашао капетан међу горским вуковима остављам вама и гледаоцима да видите.

Колико је по вама теже играти улоге савременика од историјских личности?

Мислим да је обрнуто јер савременике је лакше играти. Добијеш сценарио и описом и градиш свој лик и карактер.

Историјске личности требаш да проучаваш и све њихове карактере, да се бавиш литературом као и историјским изворима. Потрено је много тога да уђеш у праву суштину лика и да их оживиш у правом смислу.

 Где ћемо имати прилику да вас гледамо у скоријој будућности?

Имамо среће да се доста ради у филмској индустрији, тако да је и много пројеката у најави. Имаћу прилике да се појавим у доста популарних серија, које имају наставке као и филмовима који су најави. За сада још не бих откривао, нека то остане за разговор за другу прилику.

Разговор водио Бранко Димовић Димески

Српска историја

Back to top button