Занимљивости

Вучић: Уџбенике српског, историје и географије писаће држава Србија

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће почетком недеље поднети иницијативу да само држава може да прави уџбенике српског језика, историје и географије.

„Српску историју и географију писаће само држава Србија”; подвукао је он на ТВ Прва.

Вучић је казао да зна да ће због те иницијативе бити напада од тајкуна и појединих амбасадора, који ће тврдити да нарушава слободу тржишта. Њима је поручио да могу да се жале УН, ЕУ, и било коме другом, али да то неће променити одлуку.

Вучић је указао да не може више бити да се учи о Јасеновцу десет минута на једном часу, преноси Танјуг.

Министар просвете Ружић подржао иницијативу

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да подржава иницијативу по којој би припрему и штампу уџбеника за наставне предмете од значаја за очување националне историје и идентитета преузела држава.

„Као и председник Вучић сматрам да је важно да садржаји уџбеника за предмете који су важни за наш национални идентитет морају да буду пажљиво бирани и доступни младим генерацијама”, навео је Ружић у писаној изјави.

Министарство просвете саопштило је да је спремно да преузме активности у смеру отварања дијалога и реализацији ове иницијативе.

Вучић је јутрос критиковао уџбенике историје страних издавача, наводећи да се у њима о Концентрационом логору у Јасеновцу „учи десет минута, на једном школском часу” и да они „на своју руку тумаче шта је био турски ‘данак у крви’“.“Ако ме буде послушала Влада, онда ће тако да буде”, казао је Вучић за телевизију Прва, преноси Бета.

Агенције

Преузето ХРОНОГРАФ

Back to top button