Ђорђе БојанићСрби и Руси

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

Ученици ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша поново у оквиру међународног руско-српског пројекта снимају  руско-српски документарни филм са темом РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА, у корелацији предмета историја, српски језик, географија и веронаука.

,,Место снимања првог дела филма је манастир Лешје (у близини Параћина), манастир грађен у Руском стилу… нешто феноменално, као из бајке. У повратку обишли смо и манастир Покрова Пресвете Богородице у Ђунису”, прича Ђорђе Бојанић.

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

,,Ученици су говорили о једаном од најзначајнијих руских научника који је живео и стварао у Србији, а био је прадеда нашег познатог тенисера Виктора Троицког, Сергије Викторович Троицки и о Крмчији (Крмчија, Законоправило или Номоканон), о коме се врло мало зна. Када будете гледали филм имаћете много тога да научите и први пут чујете неке податке… то је и наш циљ”, прича Ђорђе Бојанић.

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

,,Законоправилом Србија је добила “кодекс чврстог правног поретка и постала правна држава” на основама грчко-римског права у његовој византијској редакцији. Слободно можемо рећи да је то Први српски устав, који има неописив значај за нас Србе и био је узор и основа за израду Душановог законика, једног од најнапреднијих средњевековних законика”, прича ђакон Дејан Јовановић.

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

,,Овим зборником, у који је уграђено богато наслеђе грчко-римског права, правно је уређена Српска Црква и држава, захваљујући чему Србија, већ на почетку XIII стољећа, добија кодекс чврстог правног поретка и постаје правна држава. Свети Сава је на тај начин више но било чим другим учинио Србију земљом европске и хришћанске цивилизације. Оригинал Законоправила дуго је чуван у манастиру Жича, али је одатле нестао око 1253. године када су Бугари са Куманима похарали Жичу. Након тога оригинал није пронађен”, прича Ђорђе Бојанић.

 

,,Најстарији сачувани препис Законоправила Светог Саве настао око 1262.год. Вековима је чуван у манастиру Светих Архангела у Иловцу на Превлаци, тадашња Зетска епархија, и то све док током Другог светског рата није украден од стране усташа и однешен.  Данас се налази у Архиву Хрватске академије знаности и уметности у Загребу, а то смо скоро сазнали”, преноси Ђорђе Бојанић.

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА,,Врло занимљиво за руске ђаке биће и манастир у коме смо снимили део филма који по свему подсећа на Руске манастире.  Манастир Лешје се налази у Петрушкој области на огранцима брда  Баба, која се наслања на планину Ртањ, на око 500 метара надморске висине. Манастир се налази у сливу реке Грзе, дуге 23 километара и леве притоке Црнице. Ово је пут који спаја долине Велике Мораве и Тимока. Са платоа на којем се налази манастир види се читаво Поморавље. У непосредној близини манастира, у уређеном врту, налази се извор Мајке Божје које се састоји од два врела”, прича Александра Цолић.

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

Ученици су били као и увек, фантастични.

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА,,Ускоро ће бити и снимање другог дела, где ће ученици говорити о Јесењину, Пушкину и Чехову. Рецитоваће стихове на српском и руском језику – Брезу, Писмо мајци, Волео сам Вас. Затим рецитују одломке из Евгенија Оњегина. И кратко говоре о књижевним делима и писцима у основној и средњој школи”, прича Тања Цекић.

 

Допринос и учешће су дали и академик Андреј Тарасјев, публициста Зорица Пелеш и Лука Миленковић, студент Богословије, они говорe  о теми. Ти делови су снимљени.

,,Руски ђаци школе бр.11 из града Шуја (Руска Федерација), даће свој допринос часу (које предводи Александар Николајевич Муравјов), свој допринос даће и Марија Козлова из Долгопрудна (лицеј бр.5) и они раде упоредо са нама. У овом пројекту укључила се и организација РУСКО СРПСКИ ДИЈАЛОГ коју предводи директор Евгени Осенков, и они ће дати свој допринос овом документарном филму”, преноси Ђорђе Бојанић.

Филм планирамо да буде готов крајем априла, а моћи ће да се погледа преко јутјуба.

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМАЦиљ је увек исти, проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције кроз корелацију предмета, и да из тог заједничког рада, гледајући те филмове (који су титловани) деца како у Русији тако и у Србији науче нешто ново, прича Ђорђе Бојанић.

Плод ове дугогодишње међународне сарадње ОШ ,,БУБАЊСКИ ХЕРОЈИ” из Ниш са Руским школама је  књига РУСКО – СРПСКА МЕЂУНАРОДНА ПРОСВЕТНА САРАДЊА ИЗ ПРЕДМЕТА ИСТОРИЈЕ И ВЕРОНАУКЕ, која је издата пре два месеца.

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ РУСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button