Срби Црне Горе

Улцињска литија

Тако је један срамни закон апсурдно, довео до најљепшег догађаја у Улцињу у XXI вијеку

Пише: Дејан Мировић

Руски научник који је 30 година посветио изучавању Црне Горе, Павел Ровински, био је одушевљен када је 1880. посјетио Улцињ. Упоредио га је са Италијом и европским мјестима са дивном обалом. Под руководством руског топографа Варамана се гради канал дуг 4 км према мору. Највећи српски писац генијални Црњански је 1927. писао о дивним пјесковитим плажама и ноћима у Улцињу. Године 1934. се отвара Солана. Нобеловац и бивши њемачки канцелар Вили Брант је 1981. очаран Адом Бојаном. У то вријеме под руководством младог и способног директора Улцињске ривијере, каснијег предсједника општине, се граде хотели на Великој плажи и на Ади Бојани и нови прелијепи хотел Галеб.

Општина на коју отпада око 20 км од 70 км од свих црногорских плажа, постаје омиљено љетовалиште туриста из Европе. Ипак, Ђукановићева власт је „успјела“ да за релативно кратко вријеме у XXI вијеку Улцињ сведе на једину неразвијену општину на црногорској обали. Веско Баровић 2005. године купује Солану коју за кратко вријеме уводи у стечај. Продаје се и руши нови хотел Галеб и на његовом мјесту отвара паркинг. Нелегална градња на чаробном ушћу Аде Бојане и крађа пијеска доводи до еколошке катастрофе и затварања ушћа 2017. као и великог смањивања плаже. Канал на Порто Милени се због колапса канализационих цијеви претвара у мјесто за избјегавање. Руши се најљепши хотел на Великој плажи Лидо. Сада је на том мјесту само гомила камења. Умјесто Ровинског, Црњанског и Бранта главни гост је Насер Кељменди који је на листи/потјерници Интерпола и америчке ДЕА.

Ипак, 18. јануара 2020. се и у Улцињу десило несто лијепо. Под вођством младог и угледног проте Синише Смиљића одржана је велика литија. У дугој колони од нове Цркве Светог Николе под Метеризима, која подсјећа на најљепше грчке цркве на острвима, до старе истог имена на Бијелој Гори, су били православни вјерници Митрополије, Срби и Црногорци. У колони су били и грађани исламске и католичке вјероисповјести. За разлику од Цетиња није било никаквог инцидента, напротив, велика литија је мирно и достојанствено прошла кроз цијели град у прекрасној јануарској ноћи.

Тако је један срамни закон апсурдно, довео до најљепшег догађаја у Улцињу у XXI вијеку.

Преузето ИН4С

Back to top button