Срби и РусиВидеоКолумна

У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ – ЗЛАТНО ДОБА ЦАРСКЕ РУСИЈЕ

Кикиндски градски одбор Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.год. у сарадњи са Друштвом руско-српског пријатељства и Културним центром Кикинда, организовао је веома посећено културно вече посвећено 100-годишњици страдања руске царске породице Романов.

На самом почетку, у препуној сали Културног центра која није имала довољно места да прими сву заинтересовану публику ( многи људи су остали у ходнику, или су се вратили)  Културно певачко друштво „Корнелије Станковић“ је отпевало две руске романсе  које су од стране присутних поздрављене громогласним аплаузом.

У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ – ЗЛАТНО ДОБА ЦАРСКЕ РУСИЈЕ

Након тога, познати српски књижевник, публициста и колумниста Драгослав Бокан, одржао је предавање и беседу  „Златно доба царске Русије”, где је говорио о последњој руској царској породици и династији Романов, као и о руско-српском историјском односу.У више него надахнтуој беседи, између осталог је истакао: „Ове године се навршава двоструки јубилеј, један који говори о завршним борбама првог светског рата и повратак у отаџбину, а други о убиству цара Николаја II Романова, који је најзаслужнији што Србија није капитулирала“.

У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ – ЗЛАТНО ДОБА ЦАРСКЕ РУСИЈЕ

Након беседе, у галерији КЦ отворена је изложба фотографија „У сусрет Руском Цару, Романови – царско служење“,  која је посвећена последњем Руском цару Николају II и његовој породици.

Изложбу чини 40 црно-белих фотографија из историjских архива и личних албума породице Романов и тематски је подељена на три целине. Једну целину чине портрети чланова царске породице, другу чине фотографије из личних албума породице Романов настале спонтано забележене у шетњи, разговору, одмору, дечијим играма, и трећу целину чине фотографије војне тематике.

О изложби је говорио Душан Беловић, председник друштва руско-српског пријатељства, док је протонамесник Слободан Дивљаков,  старешина храма Успења Пресвете Богородице, у свом обраћању посебно нагласио како је „Свети руски цар мученик Николај II Романов, због нас  своју главу положио на жртвеник отаџбине и царства небеског“.

У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ – ЗЛАТНО ДОБА ЦАРСКЕ РУСИЈЕ

Пројекат који садржи изложбу фотографија са члановима последње руске династије,  породице Романов реализују Сретењски манастир из Москве, портал Православие.ру у са студиом „Руски Цар“ из Београда.

Кикиндски градски одбор Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.године и Друштво руско-српског пријатељства из овог града, изражавају велико задовољство што је ова изложба која је од августа 2016. Године одржана у преко 70 градова и места у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и град Кикинду придружила градовима чији становници ће имати прилику да виде фотографије из историјских архива и личних албума чланова последње руске династије.Изложбу ће поред грађана највећег града на северу Баната моћи да виде и ученици кикиндских школа са својим наставницам аисторије.

Пројекат је настао је са жељом и циљем да се српској публици приближи лик и дело чланова последње руске династије, да се пробуди сећање на породицу Романов, ближе упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег Руског цара. Кроз фотографије на изложби која ће у галерији Културног центра бити отворена до 31.октобра, наши суграђани моћи ће да се упознају са лепотом породице Романов, њиховим свакодневним животом и служењем за добробит Отаџбине и свог народа.

У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ – ЗЛАТНО ДОБА ЦАРСКЕ РУСИЈЕ

Последњег дана изложбе 31. октобра биће представљена књига ”Свети цар” посвећена животу и делу последњег руског цара, Николаја II Романова, у којој  ће се моћи пронаћи неки до сада необјављени подаци о последњем руском цару, егова размишљања, као и размишљања његових савременика, уз породични фотоалбум цара Николаја, царице Александре и њихове деце.Књигу ће представити и о њој говорити њен преводилац са руског и приређивач и суиздвач, публициста Ранко Гојковић.

Пише, Остоја Војиновић

Back to top button