Ђорђе БојанићЗанимљивости

У припреми сценарио за документарни филм СТАЗОМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

О животном путу Светог Василија Острошког Чудотворца, од његовог рођења до упокојења, зна врло мало људи.

У току је израда сценарио за документарни филм „СТАЗОМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ“ у режији Ђорђа Бојанића и ђакона Дејана Јовановића.

Наратори филма биће ученици ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша. Планирано је да буде реализован кроз школски програм, као пројекат међународне сарадње, а у корелацији предмета историја, веронаука, српски језик, географија, ликовна и музичка култура, казали су аутори.

Реализација филма планирана је за школску 2021/2022.
На овај начин желимо да приближимо и упознамо родитеље и ученике, са огромним утицајем, и поштовањем које светитељ има како код нас Срба, тако и код људи других вероисповести, муслимана, римокатолика и других.

Филм ће бити преведен и на руски језик.

У филму ћемо приказати место рођења Светог Василија Острошког, манастир Завалу, манастир Тврдош, манастир Острог и дешавања 12. маја 1999. у Ниши као и храм Светог Василија Острошког у Нишу… то је и стаза којом је корачао Свети Василије Острошки… његов животни пут који и даље траје.

О његовом животном путу од рођења до упокојења зна врло мало људи.
Иначе, град Ниш је коначно добио храм посвећен Светом Василију Острошком. Иницијатива за подизање храма потекла је од самих грађана Ниша. И то, као благодарност, за чудесно сачување грађана од касетних НАТО бомби које су 12.мај 1999. године, током агресорске НАТО ПАКТА изручене на Ниш. Том приликом нико није страдао од грађана.
На овај начин покушаћемо и да приближимо духовност и Православну веру којој, у већини, припада српски народ, поручили су аутори.

У припреми сценарио за документарни филм СТАЗОМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

Приредио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button