ЗанимљивостиКомунизам

Недељковић: РЕЧ О СЕРИЈИ И ИЗЛОЖБИ О ЈОВАНКИ БРОЗ НА РТС : ТРАГЕДИЈА И ФАРСА

Оно што није приказано на изложби а требало је јесу катастрофални резултати владавине њеног супруга Тита који се још осећају. Ширење илузија о Братству и Јединству између завађених народа.

Пише: Саша Недељковић

Хегел је приметио Историја има тенденцију да се понавља : први пута као трагедија,  други пута као фарса. РТС је приказала серију “Јованка Броз и тајне службе”. Такође у Галерији РТС у Таковској 10 је одржана изложба “Јованка Броз у боји”.

Изложба је рекламирана на телевизији уз музику италијанске партизанске песме “Bella ciao”. На изложби су представљене хаљине за свечаности Јованке Броз. Истакнуто је између осталог да је шила хаљине код кројачице Кларе Ротшилд из Будимпеште.

Оно што није приказано на изложби а требало је јесу катастрофални резултати владавине њеног супруга Тита који се још осећају. Ширење илузија о Братству и Јединству између завађених народа.

Дошло је систематског привлачења омладине са села у градове и тиме до постепеног пражњења села. До илегалног насељавања Албанаца на Косову и Метохији. Проглашавања Буњеваца у Војводини за Хрвате. Нестајања Срба католика у Дубровнику и на Приморју. Богатијим Србима католицима одузели су сву имовину, чак су им као на пример др. Мати Грацићу судили после рата иако су већ били мртви. Само због тога да би им одузели имовину.

Била су забрањена сва национална друштва која су деловала до Другог светског рата. Нису се тиме задовољили него су принудном амнезијом под притиском власти, избрисани из памћења народа. Наставила су да делују национална друштва изван домашаја нових власти, у иностранству. Уџбеници из историје су писани у духу идеологије партије на власти.

Изложба је друго лице комунистичке пропаганде о једнакости, у име чега су национализовали имовину. Тај период био је на почетку обележен радним акцијама а не модним изложбама. Уз изложбу и серију, РТС сваке недеље приказује партизанске и остале филмове из Титове Југославије.

Недељковић: РЕЧ О СЕРИЈИ И ИЗЛОЖБИ О ЈОВАНКИ БРОЗ НА РТС : ТРАГЕДИЈА И ФАРСА

РТС редовно приказује емисију “Трезор” о томе шта је приказивано на телевизији у СФРЈ. Нема никакве емисије о снимљеним материјалима из доба пре Другог светског рата, који се чувају у Кинотеци у Београду.

Насупрот РТС канали црногорских телевизија редовно приказују све сачуване снимљене материјале из Црногорске Кинотеке.

Напорима национално свесних прегалаца и организација покушава се то некако исправити. Наступамо на локалним телевизијама. У “Азбучнику идентитета” говорио сам о српским соколима у Дубровнику. У “Великани Српске Војводине” између осталог, приказан је живот и рад др. Игњата Павласа, старешине Соколске жупе Нови Сад и једног од главних учесника скупштине која је прогласила уједињење Војводине са Србијом. 

Саша Недељковић

Члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије                     

Преузето Јадовно

Back to top button