Занимљивости

Позив на помен Јасеновачким мученицима и протест против ревизије

Гојко Рончевић Мраовић преживели јасеновачки логораш: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Преживела деца логораши Јасеновца и Јастребарског, Удружење Крајишника, Институт Диана Будисављевић за истраживање дечјих логора смрти, Јадовно 1941, Друштво српских Домаћина, организације српске дијаспоре у Норвешкој, Аустралији, Британији, Француској, САД обележиће 13. септембар, који је забележен у црквени календар СПЦ под називом “ДАН 700.000 ЈАСЕНОВАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА”, паљењем свећа у српским православним црквама, широм света.

Тачно у 5 минута до 12ч, обележавање започеће у Београду, на платоу испред ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ МИНУТОМ ТИШИНЕ ЗА ЈАСЕНОВАЧКЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИКЕ КОЈИ СУ УБИЈАНИ УПОТРЕБОМ 57 МЕТОДА, ПОСЕБНО СРБИ КОЈИ СУ КЛАНИ “СРБОСЈЕКОМ” СПЕЦИЈАЛНО САЧИЊЕНИМ ОРУЂЕМ ЗА МАСОВНУ ЛИКВИДАЦИЈУ ЛОГОРАША, ПРИ ЧЕМУ СУ БИЛА ОРГАНИЗОВАНА И ТАКМИЧЕЊА У КЛАЊУ, ВАЂЕЊЕ ФЕТУСА ИЗ УТРОБА МАЈКИ, СЕЧЕЊЕ УДОВА, ОСЛЕПЉИВАЊЕ И УНИШТАВАЊЕ ДЕЦЕ ЛОГОРАША И ЊИХОВА ПРОДАЈА НА РОБОВСКИ РАД ИЗ УСТАШКИХ У НАЦИСТИЧКЕ ЛОГОРЕ СМРТИ. ПРЕЖИВЕЛА ДЕЦА ЛОГОРАШИ ЋЕ НАЈПРЕ, ЗАПАЛИТИ СВЕЋЕ И У 9.00 САТИ ПОКЛОНИТИ СЕ СЕНИМА ЈАСЕНОВАЧКИХ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА У КРИПТИ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ ИСПРЕД ИСТОИМЕНЕ ИКОНЕ ГДЕ НА СВИТКУ ПИШЕ:

“НЕ БОЈТЕ СЕ ОНИХ КОЈИ УБИЈАЈУ ТЕЛО, ЈЕР ДУШУ НЕ МОГУ УБИТИ”, А ПОТОМ ЋЕ СЕ ПРИДРУЖИТИ СКУПУ ИСПРЕД ВЛАДЕ ГДЕ ЋЕ ПРОГРАМ ОТВОРИТИ МУЗИЧКА ГРУПА “БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” СА ПАВЛИНОМ РАДОВАНОВИЋ И ИЗВЕСТИ ПЕСМУ: “ТЕЦИ РЕКО, ТЕЦИ САВО” КОЈА ЈЕ ИМАЛА ПРЕКО МИЛИОН ПРЕГЛЕДА, А ПОТОМ ЋЕ СЕ ПРИСУТНИМА ОБРАТИТИ АКАДЕМИК МАТИЈА БЕЋКОВИЋ И ПРЕДСЕДНИЦИ УДРУЖЕЊА. ТОМ ПРИЛИКОМ БИЋЕ ОДРЖАНА И ПРОТЕСТНА ШЕТЊА ПРОТИВ РЕВИЗИЈЕ ИСТОРИЈСКИХ ЧИЊЕНИЦА О ЈАСЕНОВЦУ, ДЕСЕТОСТРУКОМ УМАЊИВАЊА БРОЈА И НАЗИВАЊА ЛОГОРА “РАДНИМ” А НЕ ЛОГОРОМ СМРТИ, као и порицањем да су постојали ЛОГОРИ ЗА ДЕЦУ У НДХ.

Колону ће предводити преживела деца логораши од платоа Владе Србије до платоа испред Патријаршије СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ. ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР ОБЕЛЕЖАВАЊА “ДАНА 700.000 ЈАСЕНОВАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА” ПОДРЖАВА ДЕКЛАРАЦИЈУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ О 700.000 БРУТАЛНО УБИЈЕНИХ СРБА, РОМА, ЈЕВРЕЈА И АНТИФАШИСТА И УРУЧИЋЕ И ЗАХТЕВЕ ЗА СМЕНУ ЛИЧНОСТИ КОЈЕ УМАЊУЈУ БРОЈЕВЕ У СРПСКОЈ ИСТОРИОГРАФИЈИ, СУПРОТНО ДРЖАВНОМ НАРАТИВУ И ДЕКЛАРАЦИЈИ О ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА, КОЈУ ЈЕ ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈИЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА у Народној скупштини 22. октобра 2015. године у Бањој Луци, ПОШТО СРПСКИ НАРОД И ЈАСЕНОВАЧКИ НОВОМУЧЕНИЦИ НЕ МОГУ ДА БУДУ ПРЕДМЕТ ДВОЈНОГ НАРАТИВА, ЈЕДНОГ ОД 83.000-100.000 који заговарају ревизионисти Београда, усвајајући државни наратив Загреба који десетоструко умањују број од 700.000, који је државни НАРАТИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и Срба преко Дрине.

Захтев је да се заустави злоупотреба, обешчашћивање, омаловажавање и обезвређивање геноцида над Србима , Јеврејима и Ромима у усташкој НДХ и њиховог библијског страдалништва, јер на тај начин се јасеновачки великомученице “поново убијају” и “брише” геноцид који је брутално и монструозно почињен над њима.

Преживела деца логораши, траже заштиту достојанства невино пострадалих јасеновачких мученика од којих је 19.423 било деце, који нису знали да кажу ни “мама”, а већ су били у логорима смрти као “непријатељи” усташке државе НДХ .

Овом приликом, преживели деца логораши Јасеновца изражавају захвалност јеврејској заједници у Србији која је Европски ДАН ЈЕВРЕЈА посветила јасеновачки мученицима подизањем прве меморијалне плоче у Земуну, у знак сећања на 575 Јевреја који су депортовани у Јасеновац,

МЕЂУ којима је било и 13 ХЕРЦЛА који су заједно са 14 из породице ТЕСЛА КОЈИ СУ ЗАЈЕДНО, РАМЕ УЗ РАМЕ БИЛИ БРУТАЛНО УБИЈЕНИ У ЛОГОРУ СМРТИ ЈАСЕНОВАЦ, И ПРЕДСТАВЉАЈУ ПАРАДИГМУ СТРАДАЊА ЧИТАВИХ ПОРОДИЦА.

На крају, уочи 15. септембра, када сви Срби обележавају “Дан српске јединства, слободе и националне заставе” Организациони одбор за обележавање Дана јасеновачких новомученика, а посебно преживела деца логораши апелују на државни врх Србије, да сви Срби стану под ,,један барјак” и да се не дозволи антагонизирање и раздор међу Србима, већ да државни врх Србије спречи субверзивне делатности на рушењу државног НАРАТИВА Републике Српске од 700.000 жртава и Декларације о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима и антифашистима, јер Доња Градина је на територији Српске и Срби, преко Дрине, били су највећи страдалници који су били изложени бескрупулозном и беспоштедном геноциду, незапамћених размера у двадесетом веку, који се поновио етничким чишћењем у Хрватској војној операцији ” Олуја”.

Back to top button