Срби и Руси

Дан народног јединства, у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду уприличена је Свечана академија

У жељи да проширимо оквире овог празника и дамо му један додатан смисао, на Дан народног јединства обележили смо не само јединство народа Русије и руске дијаспоре у Србији, већ и јединство српског народа, и, наравно, јединство Срба и Руса.

Свечану академију отворио је амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, који се пригодним речима обратио високим званицама. Он је истакао да је руски народ, као и пре четири века, смогао снаге да се консолидује, заснивајући се на правим вредностима, којима је одувек био веран. Управо то јединство, упркос свим препрекама, даје енергију да идемо напред.

Бројни су примери наше историјске и културне повезаности. О томе сведочи и ванвременски роман Лава Николајевича Толстоја „Ана Карењина“. Наиме, прототип лика Алексеја Вронског био је руски пуковник Николај Рајевски, који је храбро погинуо у Првом српско-турском рату код Горњег Адровца. На месту његове погибије подигнута је црква Свете Тројице, међу Србима позната као „Руска црква“. За ову прилику, Пошта Србије и Србијамарка су у сарадњи са Руским домом припремили и присутнима на свечаности представили специјално издање поштанских марака, чија је емисија уприличена поводом 145. годишњице првог издања овог чувеног класика светске књижевности. Први филателистички комплет поштанских марака симболично је уручен саветнику председника Руске Федерације за културу, чукунунуку Лава Толстоја – Владимиру Толстоју. Филателистички комплет су уручили в.д. директора ЈП „Пошта Србије” Зоран Ђорђевић, директор „Србијамарке” у Пошти Србије Адам Софронијевић и професор на Факултету примењене уметности у Београду, аутор марке Бобан Савић.

Кроз богат културно-уметнички програм госте свечаности водили су афирмисани у свету етно-музике извођачи из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Србију на Великој сцени Руског дома представио је састав „Фенечки бисери“ при истоименом манастиру у општини Сурчин. У њиховом извођењу могле су се чути српске традиционалне песме, међу којима и „Лазарица“, „Завет Косова“ и др. Публици се представила и Бранка Зечевић, један од најпрепознатљивијих гласова литија у Црној Гори у претходном периоду. Део културно-уметничког програма Свечане академије биле су и чланице етно-ансамбла „Успомене“ из Дрвара, које кроз своје уметничко стваралаштво негују песме свога краја, али се труде и да српском становништву општине Дрвар приближе руску културу и традицију. Специјално за ову прилику младе чланице етно-ансамбла су извеле обраду руске народне песме „Порушка-пораня“ за коју су прошле године снимили и спот, на који су, како саме кажу, посебно поносне. Традиционалне нумере Балкана и руске песме извела је етно-група „Траг“ из Бања Луке.

Специјални музички гост Свечане академије била је девојчица из Ораховца Павлина Радовановић, која је ове године, за само неколико месеци, прошла невероватан пут од мањих концерата до највећих сцена у Београду и Москви. О њеном таленту су сазнале не само стотине хиљада Срба и Руса, али и Владимир Путин. Она је овом приликом представила музички спот првенац ,,Русија большая, велика“, који је снимљен уз подршку Министарства културе Руске Федерације и Руског дома у Београду. Спот Павлине Радовановић биће емитован на музичким каналима медијског холдинга „Arena Channels Group“.

Идеја јединства била је лајтмотив свечаности, а у њеној завршници изведена је култна песма „Водовдан“ – друга химна српског народа.

Кроз програм Свечане академије званице је водио Бошко Козарски, аутор и водитељ популарне путописне емисије „Културиста“ телевизије „Балкан Трип“, која је на Дан народног јединства емитовала премијеру прве епизоде овог специјалног серијала из Краснодарског краjа.

https://t.me/sputniksrbija/44892?single

Свечаној академији у Руском дому присуствовали су српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министарка здравља Републике Србије Даница Грујичић, представници државних и градских власти, амбасадори пријатељских земаља, редитељ Емир Кустурица, представници српских и руских компанија, амбасадори пријатељских земаља, представници СПЦ и РПЦ и др.

Догађај су пропратили водећи медији у Србији, Републици Српској и њихове руске колеге.

Извор: ФБ страница Руски Дом Београд

Back to top button