ВидеоЗанимљивостиКосово и Метохија

ПОГЛЕДАЈТЕ ЦЕО ФИЛМ РАТНЕ ПРИЧЕ СА КОШАРА: Ово је у част њима, ово је захвалница за њихову храброст! (ВИДЕО)

Кошаре…Симбол одбране земље и државне границе .. једна од најсуровијих и најтежих битки у новијој српској историји….Битка, за коју они који су је преживели кажу да је била пакао на земљи? Како је све почело? И шта се на Кошарама дешавало?

Документарно-играни филм „Ратне приче са Кошара“ премијерно је приказан синоћ у Дому гарде на Топчидеру, на дан обележавања 20 година од почетка битке на Кошарама.  Гледаоци су могли да га гледају и у 21 сат на РТС 1 каналу.

Филм „Ратне приче са Кошара“ хронолошки говори о борбама на југословенско-албанској граници током 1998. и 1999. године.

О нападу на караулу Кошаре 9. априла 1999. године, сведоче војници и њихове старешине који су пре две деценије бранили отаџбину и спречили непријатеља да продре на Косово и Метохију.

Битка на Кошарама трајала је од 9. априла до 14. јуна 1999, а у њој је погинуло 108 припадника Војске Југославије.

Документарни филм Ратне приче са Кошара бави се хронологијом догађаја који почињу 9. априла 1999. године када су снаге УЧК-а напале државну границу Савезне републике Југославије из правца Албаније. Битка је трајала 67 дана и завршена је 14. јуна када се Војска Југославије након потписаног Кумановског споразума повукла са простора Косова и Метохије.

Цео филм погледајте овде:

Ауторка филма Слађана Зарић казала је да је овај филм посвећен свима који су се борили за отаџбину, а потом подсетила да је више од сто војника војске Југославије погинуло на Кошарама међу којима су били војници старости од 18 до 22 године који су служили војни рок.

„Филм је посвећен свима онима који су се борили и дали живот за слободу и одбрану отаџбине. 108 војника Војске Југославије погинуло је на Кошарама и ја сам у филму кроз драматизације догађаја покушала да што верније дочарам те тешке и трагичне тренутке у којима су млади момци, војници на служењу војног рока старости од 18 до 22 године, бранили границу наше земље. Управо храброст, посвећеност и пожртвованост који су ти војници, ти дечаци, тада показали је нашто што је мене мотивисало да снимим овај филм“ – каже Слађана Зарић, ауторка филма и уредница документарних филмова у Информативном програму РТС-а.

Смрт већине војника и официра је кроз сећања њихових сабораца драматизована у овом документарно-играном филму. Снимљено је преко 70 саговорника из бројних јединица које су учествовале у бици на Кошарама, како граничара 53 граничног батаљона, припадника 125 моторизоване бригаде, 63 падобранске бригаде, 72 специјалне бригаде тако и добровољаца.

„На Кошарама је смрт сваког тренутка била присутна… Људи не схватају и не знају шта се тамо дешавало… ровоска битка се данима водила на 2000 метара надморске висине, на деловима где је и у мају било и по неколико метара снега… Гинуло се од минобацача, снајпера, од забрањених касетних бомби… кажу да је на Кошарама било најтеже када се ништа не дешава, када се чека следећи тренутак, нови напад, ново бомбардовање… Тамо је гинула младост, просечна старост погинулих војника и официра је била 25 година“ – прича ауторка Зарић.

Филм је сниман на локацијама које по конфигурацији терена личе на планиске врхове Проклетија, односно Јуничких планина на којима су смештене Кошаре. Снимано је на Копаонику, Старој планини, Власини и на војном полигону Пасуљанске ливаде. Снимано је по снегу, магли и киши, по врло неприступачним теренима. Све у циљу како би се ти трагични дани што више приближили гледаоцу и како би се истакао значај битке на Кошарама.

„На Кошарама Војска Југославије није бранила само државну границу већ је на један индиректан начин одређивала и сам исход ратног сукоба. Да су снаге УЧК које су нападале са територије Албаније успела да пробију одбрану југословенске војске и да су се, што им је био циљ, спојиле са УЧК снагама у Метохији, питање је како би се одвијала даља хронологија рата на Косову 1999. године и која би била судбина наше војске и народа. Даљи продор УЧК снага су на Кошарама зауставили војници ВЈ.“ – објашњава Слађана.

Када је постало јасно да ова акција, која се у албанским и НАТО изворима назива Стрела 1 није успела и када су схватили да у реону Кошара не могу да пробију линију одбране југословенске војске, УЧК војници су са НАТО планерима започели другу копнену офанзиву на Паштрику, планини која се налази у близини Призрена. Ни ту снаге УЧК нису успеле да дубље уђу у територију Косова и Метохије. И Стрела 2 је „поломљена“.

Документарни филм „Ратне приче са Кошара“ биће емитован на годишњицу почетка битке на Кошарама 9. априла на Првом програму РТС у 21 часа.

Прича о Паштрику је други део овог ратног серијала који РТС продуцира заједно са Застава филмом. Документарни филм „Ратне приче са Паштрика“, који говори о сјајној и у јавности веома мало познатој војној операцији – биће емитован 26. маја када се обележава почетак борбе на Паштрику.

Аутор филма је Слађана Зарић, а директори фотографије су Жарко Пекез и Петар Вујанић, монтажер Бојан Перишић, продуценти Снежана Родић Синђелић и Горан Иконић, новинар Весна Илић и композитор Владимир Тошић.

ИЗВОР  РТС,    Espreso /  

Преузето НАЦИОНАЛИСТ

Back to top button