ЗанимљивостиКарађорђевићи

ОТКРИВЕНА ТАЈНА СРПСКОГ ЗЛАТА…

Краљ је однео злато у сандуцима из Југославије! Карађорђевићи и данас живе од злата које су украли пре Другог светског рата! Само су неке од парола које се користе када се помене врло болна тема за све Србе – шта је са златом?

Где је злато? Питање је свих питања у скоро сваком обрачуну монархиста и комуниста. И сви, наводно знају и заклињу се у претпоставке да је краљ Петар II натоварио сандуке и сандуке злата и отишао из земље.

Да ли је заиста било тако?

Уочи 27.марта 1941. године Краљевина Југославија је располагала са 84.574 кг злата све укупно, што у земљи, што ван ње

Према званичним подацима које смо пронашли у Архиву. Савет земаљске одбране Југославије 1939. године доноси одлуку да се злато полако склони из Београда.

Први део пребачен је у Енглеску у мају 1939. године разарачем “Београд”. Када је стигло, у Лондону је укупно било 44.886,61кг злата.

Како се Други светски рат захуктавао, тако је и Велика Британија постајала све угроженија. Када се очекивао напад на Енглеску, хитно је одлучено да се злато Краљевине Југославије пребаци у САД. Тако је у Њујорк отишло 33.683,51кг злата. У Енглеској је до краја рата остало 11.203,10кг.

Средином 1940. године организована су још 2 транспорта: из Швајцарске је повучено 14.168,16 кг и послато у САД.

Преузето ВИДОВДАН

Back to top button