КолумнаСрби Црне Горе

Опозиција пред изборе нема избора: Сви код митрополита на заклетву!

Пише: Иван Милошевић

Дани брзо пролазе, странке се договарају и оговарају и док је ДПС дубоко загазио у предизборну кампању и на +35 наново асфалтира центар Подгорице, опозиција још не зна куда ће и шта ће. Као и да имају избора, осим једнога – да се једнога дана окупе испред Цетињског манастира и пред митрополитом Амфилохијем и ћивотом Светог Петра Цетињског дају заклетву да ће наступити јединствено и да ће тако уједињени коначно ставити тачку на тродеценијско владање однарођеног ДПС-а! И то ваља учинити што прије, како се не би појавили нови политички и предизборни опозициони клипови који ће унијети нове подјеле међу њима. Времена пуно нема, јер до 4. августа треба предати листе за изборе!

Да ли некоме из опозиције треба објашњавати да режими попут ДПС-овског са израженим комунистичким начинима владања, дубоком идолатријом и системском корупцијом, одлазе са политичке сцене само када против себе имају све који знају азбуку политике? Уколико треба, онда такве треба оставити да се још грију или хладе на удбашким и комунистичким политичким ватрама и мразевима, па и нека сагоре или се смрзну док то не укапирају. Мислим да митрополит стрпљиво чека да га посјети опозициона делегација и пред њиме и ћивотом Светог Петра се обавеже да ће наступити јединствено, окренути нови политички лист и смјестити ДПС тамо гдје јој је одавно мјесто, то јест у политичку историју. Уколико опозиција то не уради брзих дана, митрополит би требало да узме ствар у своје руке и позове опозиционе прваке да обећају да ће бити једно или их након избора неће ни бити на политичкој сцени! Његов позив да вјерници не гласају за оне који доносе безбожне и богоборачке законе камен је темељац обједињавања опозиције!

За сада је једино ДФ отворено заговарао јединствену опозициону листу и то по цијену жртвовања својих посланичких мандата. На жалост, остали нијесу ишли тим путем, него су разним изговорима покушавали да минирају јединствени наступ. Надам се да је митрополитов ауторитет довољан да натјера остатак опозиције да промијене мишљење и забораве на сујете и појаве се тамо гдје им је и мјесто!

Вријеме није за скривалице и покривалице, него за јасне политичке ставове. Сви они који су се хранили бунтом и политичком и духовном енергијом са литија, морају да наредних дана потуно отворе карте и ураде оно што од њих очекује већина вјерника  којих су претходних пола године били упорни да не дају светиње и одбране цркву од безбожних и богоборачких напада владајуће странке.

Црна Гора је претходних деценија имала више шанси да се политички обрачуна са ДПС-ом. Превише шанси је пропуштено да би се још једна тако лако пропустила и цјелокупна друштвена агонија продужила за још четири године. Не знам да ли има кога у редовима опозиције да на своја плећа понесе тај терет и остане упамћен као појас за спасавање владајуће странке. Због тога код митрополита треба што прије отићи и завјетовати се да само јединство даје наду да ће свима бити боље! Од тога много тога зависи, па да видимо који јунак то неће!

Преузето СРПСКА 24

Back to top button