Срби Хрватске

Ново истраживање: У „империји смрти“ убијено најмање 800.000 људи

Морамо усмјерити све снаге против ревизионизма, како те жртве не би биле поново жртве. Чињенице су чињенице и не можемо их стављати под тепих, истина увијек изађе на видјело.

Професор др Гидео Грајф, главни истраживач Института за Холокауст „Шем олам“ у Израелу, открио је застрашујуће податке о мучењу жртава у Јасеновцу током рада на студији „Јасеновац, Аушвиц Балкана“.

На основу података до којих је дошао током четворогодишњег истраживања, Грајф каже да је у Јасеновцу на најсвирепији начин убијено најмање 800.000 Срба и око 40.000 Јевреја.

„Јасеновац је био империја смрти“, истиче Грајф.

Он додаје да је ревизионизам друго убиство жртава.

„Морамо усмјерити све снаге против ревизионизма, како те жртве не би биле поново жртве. Чињенице су чињенице и не можемо их стављати под тепих, истина увијек изађе на видјело. Све те покушаје ревизије историје сматрам дјетињастим, сви они су осуђени на неуспјех“, наглашава Грајф.

Главни истраживач Института за Холокауст „Шем олам“ у Израелу тврди да су у Јасеновцу жртве убијане на 57 различитих начина.

„Сигуран сам да их у Аушвицу није било толико. То је свјетски рекорд. Нема таквог нечег у историји човјечанства“, истиче он.

Грајф додаје да не смије бити сумње о броју жртава и подсјећа да је истраживање заједничке хрватско-српске комисије показало да је било 1, 4 милиона жртава.

Гостујући на телевизији „Пинк“ Грајф је рекао да је том истраживању посветио четири године и да не постоји ниједан архив који није проучио.

„Резултати су шокантни због окрутности, садизма… Ланац логора познат под именом Јасеновац, на 46 квадратних километара, шест пута већи од Аушвица, заправо је био одраз чисте окрутности. Тим усташа је уживао у својој окрутности, они су уживали у мучењу људи. Рекао бих да су они смрт довели до савршенства“, објашњава Грајф.

Говорећи о разликама између Јасеновца и Аушвица, он је навео да нацисти нису вољели да им жртве буду пред очима, вољели су чисту смрт, док су усташе уживале да осјете патњу својих жртава.

„Ту је разлика, они су више жељели да виде процес умирања жртава. То можемо да видимо из фотографија које су настале у Јасеновцу, док су Њемци више вољели гасне коморе, које ако нисте жељели нисте морали да посматрате. То је била једна, да тако кажем, стерилна смрт“, наглашава Грајф, преноси Тањуг.

Према његовим ријечима, друга разлика је у томе што су Њемци, осим понижавања и мучења, заправо користили физичку снагу својих жртава за рад, а у Јасеновцу је пак само патња била сврха и то патња до смрти.

Преузето ИН4С

Back to top button