Ђорђе БојанићКарашјок

Норвежани на Космету прославили Видовдан (видео)

У оквиру Видовдаских свечаности у Великом Ропотову и Прилепцу норвешка филмска екипа боравила на Косовском Поморовљу. Приказан филм "Логор Смрти У Карашјоку"

Норвешка продукција POX media била је део великог скупа на Прилепцу надомак Великог Ропотова, месту рођења кнеза, Лазара, где су прославили велики српски празник Видовдан.

Ово предивно место на Космету, иако су остале само зидине, налази се на тромеђи Новог Брда, Гњилана и Косовске Каменице. Све је ово припадало Лазаревом оцу Прибцу, логотету, службенику на двору цара Душана, а потом и кнезу Лазару, који се на овом прекрасном месту родио у дворцу 1329. године, а владао као кнез Српски од 1371 до своје јуначке погибије на Видовдан 1389. год на Косовском боју, преноси Ђорђе Бојанић.

Велику  пажњу привукла је монодрама позоришног глумца Саше Стојановића у улози цара Лазара.

Норвежани на Космету прославили Видовдан (видео)
Кјетил Палмqуистор редитељ, Ђорђе Бојанић историчар и Бранко Димовић Димески продуцент

Екипа из Норвешке обишла је и манастир Драганац. У манастиру је снимљено пар кадрова са монахом Јустином који разговара са птицама.

Норвежани на Космету прославили Видовдан (видео)
Епископ Иларион и гости

Многобројна публика у Ропотову, у оквиру Видовданских свечаности имала је прилику да ужива у богатом културно-уметничком програму. Уз присуство великог броја мештана.

Норвежани на Космету прославили Видовдан (видео)
Ропотово

У оквиру програма Видовданске свечаности у Ропотову приказан је и трејлер филма СТРАДАЊЕ СРБА У КАРАШЈОКУ.

Током Другог светског рата у Норвешку је послато више од 4.050 српских логораша унапред осуђених на смрт, 2398 никада се није вратило својим кућама. Такође, у смрт је послато и 120 деце од којих је 32 изгубило живот (најмлађи је омао само 13 година. После неколико месеци већина  је на бруталан начин изгубило животе од исцрпљености, глади, злостављања док су многи убијени, преноси Ђорђе Бојанић.

Ове године обележавамо 80 година од страдања наших мученика. Тим поводом ће се у крајем августа у Нишу и Београду ове године премијерно приказати филм „Логор Смрти у Карашјоку“ продуцента Бранка Димовића Димеског а најављен је и долазак делегације из Норвешке у којој ће између осталог бити и норвежани који су хранили наше логораше.

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button