Срби Босне и ХерцеговинеСрби Хрватске

Нећак: Нико нема право да оспорава усвојену одредницу „Покољ“

Реагујући на захтев дела научне заједнице у Републици Српској да се као непотребна и штетна одбаци одлука Удружења “Јадовно 1941.” да геноцид који је Независна држава Хрватска починила над Србима у Другом светском рату буде именован као “Покољ”, Александар Нећак, еминентни члан јеврејске заједнице Србије записао је следеће:

Ако су нам причали бајке зарад братства и јединства, доста је тога.

Прерасли смо бајке и заташкавање истине о свирепом, почињеном из дубоке несхватљиве мржње, злочину.

Тај злочин, баш зато што се тврдоглаво и упорно настоји да се потисне из нашег сећања, мора добити одредницу. И мора свако ко чује ту одредницу да зна шта она значи, а значи ужасан, људском мозгу непојаман, злочин почињен у НДХ од стране усташа над Србима, само зато што су били Срби, Срби православне вере.

Више није битно да ли се то свиђа некоме или не. Много дуго и непотребно дуго се чекало да се тај ужасан злочин назове правим именом, да му се да одредница.

Нико, ама баш нико, нема право да оспорава усвојену одредницу.

Свако ко има части и образа мора стати иза овога. Без изговора и без одлагања. Генерације које долазе морају знати истину, морају бити едуковане, како би сваки млади човек у себи имао моралну снагу и цивилизацијску потребу да се супростави свакој мржњи и сваком злу које произилази из стереотипа, из предрасуда, примитивизма и незнања.

Оваква мржња представља друштвену опасност и против ње се друштво у целини мора борити.

А да би покренули друштво појединци морају понудити решења, иницијативе и истрајати у томе.

Приредила редакција портала Јадовно.срб .

Back to top button