Новости – Дешавања

На ред дошао и Закон о Меморијалном центру “Старо сајмиште”

Горан Весић изјавио да је усвајање Закона о Меморијалном центру “Старо сајмиште”, о којем ће парламент данас почети расправу, испуњење историјске правде.

Заточеници Прихватног логора Земун

Заменик градоначелника Београда је додао да ће након усвајања Закона бити основан Меморијални центар чији је задатак чување сећања на жртве нацистичког концентрационог логора на некадашњем Београдском сајмишту, Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун.

Весић је истакао да ће будући меморијални центар обухватити простор на левој обали Саве, односно подручје некадашње Бежанијске баре, укључујући културно добро “Старо сајмиште” и његове заштићене околине, као и одговарајући простор Јеврејског пролазног логора “Топовске шупе”, преноси Беоинфо.

“Старо сајмиште је последњи концентрациони логор у Европи који није меморијализован. Данас нећемо да питамо зашто ниједној власти у нашој земљи, за скоро 70 година, од 1945. године до 2014. године, није пало напамет да обележи ово страшно мести страдања на коме су логораши убијани на посебно свиреп начин у камионима душегупкама у којима су гушени док су њихови крици ођекивали окупираним Београдом док су их возили према стратишту у Јајинцима. Ти мученици, наши суграђани, који су убијени само зато што су друге вере заслужују сећање”, поручио је Весић.

Он је подсетио да је прва одлука Скупштине града Београда, донета после избора у Београду 2014. године, била да се 10. мај прогласи Даном сећања на жртве холокауста у Београду.

“Тог дана, 1942. године, нацистички окупатори Београда прогласили су Београд градом без Јевреја јер су сви јеврејски логораши у логору Старо Сајмиште убијени.

Скупштина града Београда је изабрала Kомисију за Старо Сајмиште која је радила на припреми закона о оснивању меморијалног центра, попису имовине и расељавању оних који су тамо досељени одлукама државних органа.

“Данас, шест година касније, када Народна скупштина Републике Србије почиње расправу о Закону о Меморијалном центру Старо сајмиште можемо да кажемо да смо успели у овом историјском послу”, рекао је Весић.

Он је захвалио председнику Kомисије за Старо сајмиште владики Јовану Ћулибрку, Верану Матићу који је први у јавности покренуо питање оснивања меморијалног центра, Ефраиму Зурофу који је био председник Међународног одбора Kомисије за Старо Сајмиште, изасланицима америчког Стејт департмента за питање холокауста Николасу Дину и Томасу Јазгердију, амбасадама Израеала, Сједињених Америчких Држава и Савезне Републике Немачке у Србији, јевреској и ромској заједници Србије и Београда, СУБНОР-у и свим члановима комисије за Старо Сајмиште на великој подршци и вишегодишњем раду.

Извор: Танјуг

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button