Срби Хрватске

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ О СКАНДАЛУ: Хрватска повредила сећање на усташке жртве

Министарство одбране изразило је данас огорчење и затражило извињење због срамног поступања органа Републике Хрватске који су забранили делегацији Министарства одбране и Војске Србије да уђу у ту земљу и присуствују обележавању Дана јасеновачких новомученика.

Министарство одбране изразило је данас огорчење и затражило извињење због срамног поступања органа Републике Хрватске који су забранили делегацији Министарства одбране и Војске Србије да уђу у ту земљу и присуствују обележавању Дана јасеновачких новомученика.

„Забранити одлазак на помен побијеним јасеновачким мученицима значи да се жртве не поштују, а њихова трагедија вређа и сакрива. Данас је Република Хрватска осрамотила себе и повредила сећање на усташке жртве“, оценило је Министарство у саопштењу.

Они указују да спречити исказивање поштовања покланој јасеновачкој деци значи стати на страну њихових џелата.

У саопштењу се подсећа да је делегацији Министарства одбране и Војске Србије данас забрањен улазак у Републику Хрватску где су као и претходних година, официри, подофицири, кадети и ученици кренули на обележавање Дана јасеновачких новомученика.

МО наводи да је делегација на време и по уобичајеној процедури пријављена да ће присуствовати манифестацији у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

На манифестацији је планирана служба православних свештеника, а након литургије освештавање славског колача и жита на гробној хумци код Каменог цвета у Спомен комплексу Јасеновац. „Крећи сва морална и законска начела Република Хрватска је спречила да званична делегација Војске Србије искаже своје поштовање побијеним јасеновачким мученицима. За такво насиље не постоји оправдање ни образложење“, указује МО.

У саопштењу се наводи да је члановима делегације Министарсва одбране и Војске Србије затражено да изађу из возила, извршен је претрес њихових ствари, а узети су им и пасош и на додатно скенирање.

Према речима вође делегације пуковника др Саше Милутиновића, делегација од 11 чланова путовала је у цивилној одећи.

Припадници граничне полиције Хрватске извршили су претрес личних ствари чланова делегације и уочили службене униформе чланова делегације. Неформално им је речено да немају сагласност Министарства одбране Репулике Хрватске да у Хрватску унесу униформе, пише у саопштењу.

Како се додаје, делегација Министарства одбране и Војске Србије је затражила одобрење да уђу у Хрватску без униформи, на шта им је официр граничне полиције одговорио да данас неће ући.

„Након тога, није им дозвољен улазак, издате су им одбијенице, које су чланови делегације одбили да потпишу. Формални разлог одбијања је „Нема одговарајуће документације којом би оправдао сврху и увјете свог боравка – докази за путовања из другог разлога“, наводи Министарство.

Официри Војске Србије и кадети спречени да присуствују помену жртвама јасеновачког терора

Официри, подофицири, кадети и ученици, чланови делегације Министарства одбране и Војске Србије, који су кренули су на обележавање Дана јасеновачких новомученика, спречени су данас да уђу у републику Хрватску, иако су били најављени по устаљеним процедурама.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ О СКАНДАЛУ: Хрватска повредила сећање на усташке жртве

Кадет Никола Старчевић

Вођа делегације, пуковник др Саша Милутиновић начелник Одељења за веру, по повратку у Београд, истакао је да је делегација Министарства одбране и Војске Србије данас требало да присуствује литургији у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и да се поклони моштима мученика јасеновачких и свих жртава нацистичког терора НДХ током Другог светског рата.

– У томе смо, међутим, били спречени. Већ по доласку на гранични прелаз Бајаково, у раним јутарњим часовима, скренута нам је пажња да је гранична полиција упозната са нашим доласком, и наредна три сата смо чекали њихову коначну одлуку. Током та три сата, два пута су нам скенирани пасоши, тражени додатни подаци, претресано возило, и након свега тога речено нам је да нећемо ући у Републику Хрватску – истакао је пуковник Милутиновић.

Он је истакао да је као вођа делегације тражио додатно појашњење и да му се образложи шта је разлог, на шта је добио одговор да „данас неће ући“. Пуковник Милутиновић је, такође, додао да је већ био у прилици да на исти начин улази у Хрватску, као и у друге европске државе.

– Шокиран сам понашањем граничне полиције и државних органа Републике Хрватске – нагласио је пууковник Милутиновић указујући да је Министарство одбране Републике Србије је урадило све што је било потребно према надлежним институцијама Републике Хрватске када је реч о овој посети, додајући да је очито нешто друго пресудило да та делегација не присуствује том помену.

У делегацији је био и кадет Никола Старчевић, који је на трећој години Војне академије, који је истакао да је јако изненађен јутрошњим дешавањима на путу за Јасеновац.

– Веома ми је жао што нисам имао прилику да са члановима делегације одам почаст свим невиним жртвама нацистичког терора у Јасеновцу, како Срба, тако и Рома и Јевреја, као и свих других националности – истакао је кадет Старчевић додајући да се нада да ће упркос свему, имати прилику да ода почаст жртвама Јасеновца како се такав жлочин више не би поновио.

Жаљење због свега што се јутрос догодили на путу ка Јасеновцу изражава и ученик четврте године Војне гимназије Петар Павловић, који као и остали чланови делегације Министарства одбране и Војске Србије, није имао прилику да до њега данас и стигне.

– Мени је веома жао што нисмо могли да дођемо до тамо, јер сам лично желео да посетим то место где су страдали многи Срби, Јевреји и Роми и волео би некада у будућности да посетим Јасеновац –нагласио је ученик Војне гимназије.

Извор: Србин.инфо

Back to top button