Срби Хрватске

Логори за децу у НДХ… видео

Ове 2015 године навршило се седам децениjа од затварања последњих концентрационих логора у Независноj држави Хрватскоj коjа jе jедина у свету имала и логоре за децу.

Аутор емисиjе Квадратура круга, Бранко Станковић, кроз три емисиjе под називом „Дубина злочина“ открива на коjе су све начине страдала деца са Козаре и Поткозарjа у усташким логорима. Овај вредни серијал емитован је у три дела, 31. октобра, 14. и 21. новембра РТС-у.

У дечjим логорима у Сиску, Јасеновцу, Јастребарском, Староj Градишки и Метаjни на Пагу страдало jе 23.500 српске деце чиjа jе имена, презимена, место рођења и порекло пописао Драгоjе Лукић и сам дете логораш. Лукић jе 40 година истраживао усташке злочине над српском децом а таj његов списак убиjене и уморене деце у логорима у НДХ данас се чува у Музеjу жртава геноцида у Београду.

За шест месеци колико jе траjало истраживање, Станковић jе пронашао мноштво фотографиjа,докумената, чак и снимака из филмске архиве НДХ коjи сведоче о злочинима над српском, jевреjском и ромском децом коjе су спроводиле усташе за време Другог светског рата. Током снимања Станковић jе, између осталог, посетио и Доњу Градину наjвеће српско стратиште и наjвеће дечjе гробље на свету. Доња Градина jе била ликвидациони центар логора Јасеновац, Уштица и Млака у коjима jе страдало 19.432 деце, од чега jе 12.113 српске националности.

Бранко Станковић

Бранко Станковић

Анте Думбовић активиста Црвеног крижа НДХ током 1942.године у дечjем логору у Сиску начинио jе 800 фотографиjа уморене српске деце, коjе сведоче о паклу кроз коjи су прошли српски малишани заточени у том логору. Аутор овог сериjала успео jе да пронађе и преживелу децу из сваког од тих логора у НДХ коjа су данас старци али су њихова сећања на страдања у тим логорима jош свежа и болна.

Броj страдале српске деце у усташким логорима током Другог светског рата би сигурно био већи да ниjе било Диане Будисављевић , Аустриjанке удате за Србина, коjа jе успела да спасе 12.000 деце из дечjих логора у Сиску, Јастребарском, Јасеновцу и Староj Градишки.

Дианиноj акциjи спасавања српске деце, Станковић посвећуjе последњу емисиjу у сериjалу „Дубина злочина“, у коjоj открива шта се након Другог светског рата догодило са већином те деце коjу jе спасла Диана.

Извор: Слободна Херцеговина

Back to top button