Бранко ДимескиИнтервју

ЉУБИША МИТИЋ: ДА СЕ ВРАТИ ПОВЕРЕЊЕ И ПОШТОВАЊЕ И ДА ЗАЈЕДНО ГРАДИМО НАШУ ЈЕДИНУ СРБИЈУ

За Српску историју говори ЉУБИША МИТИЋ, ДИПЛОМИРАНИ ГРАЂЕВИНСКИ ИНЖЕЊЕР, ПРОЈЕКТАНТ, ПИСАЦ, ПОТПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИЧКОГ САВЕЗА УДРУЖЕЊА МАТИЦЕ, ДИЈАСПОРЕ, СРБА У ОКРУЖЕЊУ И ПРИЈАТЕЉА СРБИЈЕ-"КОРЕНИ", ДОМАЋИН СЛАВЕ "КОРЕНА И СЛАВЕ НАШЕ ДИЈАСПОРЕ ВИДОВДАН У НИШУ 27. јуна 2021.

Интервју води Бранко Димески

ЉУБИША МИТИЋ: ДА СЕ ВРАТИ ПОВЕРЕЊЕ И ПОШТОВАЊЕ И ДА ЗАЈЕДНО ГРАДИМО НАШУ ЈЕДИНУ СРБИЈУ– Ви сте вашу професионалну каријеру почели у Железници Србије, након тога  сте вршили дужност потпредседник Скупштине Општине Ниш.Остварили сте запажене резултате у области  архитектуре и грађевинарства као и књижевности. Добитник сте многобројних домаћих и међународних  награда. Које би сте  пројекте посебно издвојили?

Тај траг танке црне линије по белом папиру и мноштво комбинација која она доноси одувек су биле изазов, било да су иза њих, остајали пројекти, осмишљени простори или изведени објекти, који, и пуно година за нама, остају, да пркосе; Сунцу, времену и забораву.

Највећа награда, сваког пројектанта, је да три стуба сваког пројекта; КОНСТРУКТИВНОСТ, ФУНКЦИОНАЛНОСТ И ЕСТЕТИКА, усклади са жељама инвеститора, уклопи објекат у терен да би био у складу са природом и околином, а да притом, не изневери своја схватања градитељства.

Било је и великих пројеката а било је и награда.

27.МЕЂУНАРОДНИ САЛОН УРБАНИЗМА У РУМИ 2018 ГОДИНЕ

Првонаграђени рад под називом: НАЦИОНАЛНИ ПАРК ТАРА- ЗЛАТИБОР, СЕМЕГЊЕВО, кога ћу преставити делом текста из каталога који дефинише посед од 43 ха….

“Ако је лепота у очима које проматрају и у неспутаној ширини која се пред нама простире, поглед са заравни Семегњева у Националном парку Тара, у Србији, удаљене четрнаест километара од центра Златибора и дванаест километара од Шарганске осмице и Дрвенграда , светског редитеља Емира Кустурице на Мокрој Гори, на путу за Требиње, у коме почива песник и дипломата старе и нове Србије, Јован Дучић, и даље ка Сарајеву и Дубровнику, остаје у нашој свести као искуство после кога ништа није исто. То уједно и тражи  да се урбанистичким и пројектним решењем не ремети природни амбијент, и да се објекти, који дају садржај те локације, уклопе, како материјалима тако и обликом, карактеристичним за поднебље Националног парка Тара.

29.МЕЂУНАРОДНИ САЛОН УРБАНИЗМА-КРАГУЈЕВАЦ 2020 ГОДИНЕ

Првонаграђени рад под називом ДЕЕП ПООЛ БY МЈТМ најдубљи базен на свету, који је презентован на 56.СВЕТСКОМ КОНГРЕСУ ПОДМОРНИЦАРА У БЕОГРАДУ 2019 ГОДИНЕ а који је лоциран на Дунавском кеју Гроцке укупне површине од 10 ха, а који у каталогу почиње речима;…спајањем дубина и небеских висина оствариће се снови читавих генерација младих ронилаца, дечака који воле воду, авантуриста које привлачи адреналин и старих вукова који ће искусити стварност морских дубина у једној земљи која нема море…

-Били сте аутор рубрике “Култура становања” у Народним новинама?

То је било време када су се дневне новине читале, време без компјутера и интернета, тако да се ,сваког петка, на женској страни, чекало да се погледа решење у рубрици “КУЛТУРА СТАНОВАЊА”. Читаоци су слали скице својих станова и кућа и имали су своје потребе и жеље а ја сам кроз комбинацију реалног и могућег приближио њихов простор тим жељама. И као што често кажем, за све у животу; “био би то пут у непознато да нисмо кренули уверени да смо тамо већ били”, решење у мојој глави је само чекало да повучем задње црте и прикажем га…

-Објавили сте књигу „Милостиви aнђео„ Колико уметничка слобода покреће вашу  стваралачку енергију, као одраз уметничког жара који се може приметити у вашем стваралштву? Можемо ли очекивати да ваша  нова књига ,ускоро угледа светлост дана?

У својој књизи из” прошлог века”, пре бомбардовања наше земље од стране”   ‘Нато’ снага, без одобрења Генералне скупштине УЕ, под називом “Милостиви анђео”, асоцирајући на БЕЛОГ АНЂЕЛА из цркве вазнесења Христовог, МАНАСТИРА МИЛЕШЕВА, чија је слика послата у Свемир према могућим “ванземаљским облицима живота”, КАО СИМБОЛ СВЕКОЛИКОГ МИРА, написао сам да ” једино  што желим, док живот иде својим током и док, лагано, нит по нит нестаје, јесте да када дође време да залазак сунца, побуди сузу у замагљеној зеници ока, иза мене остане безброј недовршених идеја…

ЉУБИША МИТИЋ: ДА СЕ ВРАТИ ПОВЕРЕЊЕ И ПОШТОВАЊЕ И ДА ЗАЈЕДНО ГРАДИМО НАШУ ЈЕДИНУ СРБИЈУ
ЉУБИША МИТИЋ

…да док ме служе руке и памет пишем и пројектујем до саме пловидбе небеским пространством…

Спремна је нова књига под називом „УЈЕД ПРЕВЕЛИКЕ ЖЕЉЕ” у којој пишем у форми једне једине дуге реченице и то о вечитој теми; ОДНОС МУШКАРЦА И ЖЕНЕ али не као Хенри Милер и Чарс Буковски већ ,рецимо, као Арсен Дедић.

Увод ће бити реченица из “предратне књиге” АРТ ПЕН , реченица коју сам посветио свим женама које су оставиле свој траг у забораву и учиниле ме да будем оно што сада јесам. А она гласи:

…једном, када трагови наше присутности склизну, отплове јавом до најудаљенијег сна, ка понору душе, нећеш знати, да те твоје руке, у додиру неком новом, носе, можда истре стрепње, исте трептаје и звуке, и тада, осмех душе оросиће лицем, задрхтат ће тело, а сетит се нећеш, да су исте кретње, драге, тако миле, некад давно, срцу, иста радост биле.

-Који су основни програмски циљеви Удружења МАТИЦЕ, ДИЈАСПОРЕ,СРБА У ОКРУЖЕЊУ И ПРИЈАТЕЉА СРБИЈЕ?

Када бих  на ово питање одговорио да само враћање  поверења и поштовања наших људи широм света у своју једину Србију и обрнуто, за неке би било недовољно и нејасно али без тога је немогуће.

Ми смо једно од мноштва удружења  матице и дијаспоре. По позивима  и жељама наших различитих удружења широм света, ових дана, да дођу у Ниш, говори да смо сви ми на добром путу да зајдно кренемо  у обнову заборављених вредности које је ово глобалистичко материјално друштво наметнуло свима нама.

-Удружење” Корени” доделило је уочи почетка „Видовданских сусрета„ повељу „Корена” Ко су овогодишњи добитници?

Да појасним, Покрајински савез „КОРЕНА” је  доделио Плакету захвалнице Владики Василију и Председнику Покраинске владе Војводине Игору Мировићу  у Владичанском двору у С. Карловцима…

У Нишу ће Републички савез КОРЕНА доделити Повеље захвалнице   и то 27. Јуна на Свечаној Видовданској Академији. Домаћин славе сам ја, јер сам прошле године, на Видовдан, примио колач, из руку кума Мише Близанца и Епископа Василија…

-Манифестација “Видовдански сусрети„ у Нишу, одржаће се 26-27 јуна, ове године. Најављен је и богат културно – уметнички програм. Представите нам програм манифестације у организацији удружења “Корени”.

Почетак „Видовданских сусрета” заказан је за Суботу 26 Јуна.

Након прихвата и смештаја гостију следе разговори са руководиоцима града, Регионалном привредном комором Ниш , и клубом привредника Ниша, Наиссус.

Следи обилазак града и посете културно историјским споменицима Ниша…и на крају дана вечера у Дијалог кафеу у организацији једног од основаца „”КОРЕНА у Нишу, Марјана Николића и фирме Вагрес Радмила Николића…

Недеља 27 јун:

Након литургије у Саборном Храму следи дочек гостију славе корена и славе наше дијаспоре Видовдан. Традиционално хлеб и со, па резање славског колача.

ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА КОРЕНА ПОЧИЊЕ ТАЧНО У ПОДНЕ.

Учесници музичког програма Академије;

1.Мишо Близанац, као ја у Нишу, води корене у Н. Саду,

2.Милица Досковић, води корене у Зрењенину, оперска певачица,

3.Наша Нишлијка  Драгана Молес, води корене у Риму, оперска певачица,

4.Бојан Младеновић, пијаниста,

5.Дечији Хор из Ниша

Обраћање присутних као и Председника Теслине научне фондације из Филаделфије видео бимом…

Видовданску беседу одржаће Драгиша Бојовић, професор филозофског факултета.

Затим следи отварање изложбе студената архитектуре на тему” Црква у нишком насељу Чалије”, чији је Председник жирија био нишки владика Арсеније.

Декан факултета Петар Митковић, задужен за развијање „Корена „ Јабланичког округа, поздравиће присутне.

Након разгледања изложбе, Здравчар, Драган Тодоровић , КУД КОВИЉЕ ИЗ ВУКМАНОВА, у народној ношњи, позваће госте на славско послужење…

За оне који остају у Нишу, да би сутрадан били делегација Корена. на централној   Државној прослави Видовдана у Крушевцу, организована је посета музеја вина у Малчи, где би гости нашег града дегустирали вина тог подрума и били на вечери уз програм фолклора КУД КОВИЉЕ…

28 ЈУЛА ОДЛАЗАК НА ЦЕНТРАЛНУ ДРЖАВНУ ПРОСЛАВУ ВИДОВДАНА У КРУШЕВАЦ.

А могао бих све то рећи поново једном реченицом;

ИСТРАЈНОСТ У ПОСЛУ, ПОСВЕЋЕНОСТ ПОРОДИЦИ, ВЕРА У БОГА, ЉУБАВ ПРЕМА ЉУДИМА, ДУХОВНИМ И КУЛТУРНИМ ВРЕДНОСТИМА СВОГ НАРОДА УЗ ПОСТОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ И СВОЈИХ КОРЕНА, НОСИ СЕ У СРЦУ,

А СИГУРНОСТ КОЈУ ТАКВА ПОСВЕЋЕНОСТ, КОЈУ ТАКВА ИСТРАЈНОСТ И ТАКВА ВЕРА И ЉУБАВ ДОНОСЕ, ГРАДИ СЕ СТРПЉИВО, СВАКИМ ДАНОМ, СВАКИМ ТРЕНУТКОМ КОЈИ ЈЕ ПРЕД НАМА…

-Колико је веза матице и дијаспоре битна, и колико доприноси афирмацији државе Србије?

Рекао бих темељна и битна. Дијаспора  је увек слабост матице. У нашој земљи се стварају услови за један садржајнији и квалитетнији живот. Обнова такве Србије без учешћа наше дијаспоре је немогућа.

АЛИ ПРВО ПОВЕРЕЊЕ И ПОШТОВАЊЕ И ИСТИЦАЊЕ  ПРАВИХ ВРЕДНОСТИ У ПРВИ ПЛАН, ГДЕ ЋЕ МОТО БИТИ:

КАДА БИРАТЕ, БИРАЈТЕ БОЉЕ ОД ВАС САМИХ ИЛИ ОНЕ, ЗА КОЈЕ ВЕРУЈЕТЕ ДА ЋЕ ТО БИТИ,ВРЕДНИМ РАДОМ,

ВОДЕЋИ РАЧУНА И ДА ЧОВЕКА НЕ ЧИНЕ САМО ЊЕГОВЕ МОГУЧНОСТИ ВЕЋ МНОГО ВИШЕ ЊЕГОВ ИЗБОР У ДАТОМ ТРЕНУТКУ.

Па да из овога произиђе следеће године СВЕСРБСКИ САБОР.

ДА ДИЈАСПОРА ВРАТИ МИНИСТАРСТВО КОЈЕ ЈЕ ПОСТОЈАЛО,

ДА ДАЈЕ ОДРЕЂЕН БРОЈ ПОСЛАНИКА У РЕПУБЛИЧКИ  ПАРЛАМЕНТ СРБИЈЕ,

ДА СЕ ОТВОРЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ДИЈАСПОРУ У СВИМ ВЕЋИМ ГРАДОВИМА СРБИЈЕ,КОЈЕ СУ ТАКОЂЕ ПОСТОЈАЛЕ… И ЈОШ ЈЕДНОМ СА ПОЧЕТКА;

ДА СЕ ВРАТИ ПОВЕРЕЊЕ И ПОСТОВАЊЕ И ДА ЗАЈЕДНО ГРАДИМО НАШУ ЈЕДИНУ СРБИЈУ…

Живела Србија

Бранко Димески (брат)

Интервју за сајт Српска историја водио Бранко Димески

Back to top button