Колумна

Који ДАН ОСЛОБОЂЕЊА бисмо заправо требали да обележавамо?

Оно мало освешћених данас се сећа и Куманова, јер нам долази годишњица, али и Косова поља, и Крфа, и Мојковца, и Кајмакчалана, и Паштрика, и Кошара…

Пише, Бошко Козарски, Културиста

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА, онај истински, обележава се тек за 4 дана као 109. годишњица ослобођења Косова и Старе Србије!

Ослобођено Косово и повраћена Стара Србија урамљени су златним рамом победе на Куманову.

Иако ће се вековима причати о стратегији команде, одлучности краљевој, слози војвода, ваљало би посебно наглашавати оно што се готово и не помиње. Сваки појединац, од домаћице до јуришника, дао је све од себе за остварење српског сна.

Можда пре стратегије, као и увек, све је одлучио појединац. Ево, на пример… Сналажљивост једног обичног војника записана је у уџбеницима на француским и руским војним академијама.

Била је то акција српског трубача Ахмета Адемовића, носиоца Карађорђеве звезде са мачевима. Ахмед се кришом увукао у позадину турске војске и одсвирао њихове трубне знаке за повлачење.

Збуњена турска војска, која је у том моменту била у силовитом налету, почела је да се повлачи. Ахмет је неопажен прешао назад у српске редове и одсвирао сигнал за јуриш.

Верујем да је овај његов подвиг био пресудан за победу на Куманову. Верујем да је допринос појединца, његова креативност и храброст увек пресудна!

А данас… Данас појединац гледа искључиво лични интерес. Данас готово да нема личне жртве за опште добро.

Отуђени и одрођени, поново гледамо окупирано Косово и Стару Србију, певајући „Пукни, зоро” и сведочећи „да најбољих нема”. Или су у илегали.

Данас лако процениш човека. Само га питаш шта мисли о Косову и Метохији и његов одговор осликава најтачнији профил личности.

Одрицање од завета може учинити само трупло без свести са уграђеним „софтвером” западне идеологије смрти.

Оно мало освешћених данас се сећа и Куманова, јер нам долази годишњица, али и Косова поља, и Крфа, и Мојковца, и Кајмакчалана, и Паштрика, и Кошара…

И данас у малобројном освешћеном српском корпусу претежно младих људи као сновиђење одзвањају стихови који чекају поновно ослобођење и уједињење:

Весели се Србадија млада!

У тебе је снага Краљевића,

У тебе је срце Обилића,

И брзина Реље Крилатице,

Ти си српска нада и одбрана,

Ти си понос међу народима.

Бог је тебе дичну

изабрао,

Да осветиш жалосно

Косово,

За Косово вратиш

Куманово!

Амин, Боже, на

здравље нам било!

НЕМА ПРЕДАЈЕ!

Пише, Бошко Козарски, Културиста

Back to top button