Ђорђе БојанићСрби и Руси

Када Орао полети

“Само та држава је јака, која негује завете своје прошлости”.
Свети Ц
ар Мученик Николаj Други.

*****

Дан пре самог црног јубилеја у новијој историји човечанства догодио се светли догађај, коjи даје наду за препород и оживљавање Русије. Први руски генерални скуп Друштва за развој руског историјског просветитељства “Двоглави орао” одржан је у московском хотелу “Цариград”.

Необично је да су се први пут после 1917. монархисти окупили из целе Русије. Конзервативци су се окупили да израђују тактику и стратегију деловања. На састанку је учествовало око 200 људи. То је више од 140 делегата из четрдесет регионалних канцеларија “Двоглавог орла”, као и научници, јавне личности, представници меди. Географија – од Калининграда до Сахалина..

Када Орао полети

У друштву регистровано 40 подручних јединица, али узимајући у обзир чињеницу да је “Двоглави орао” у стварности постоји мање од годину дана, то је велики успех, резерва  за будућност. Са будућношћу Русије, са младим генерацијама  у “Двоглавом орлу” усмеравају  своју основну делатност.

“Двоглави орао” нема никакве везе са имитаторима бурних патриотских активности, којих има много од тренутка распада СССР-а.  Странке, покрети и салони елита, различити клубови, имитирајући ложе, досадили су тако да је време да паднемо  у очај. О њима је тужно рекао мислилац Иван Солонјевич: “Сада покушавају да се  изграде без православља – а од величанствених цигли се испоставља, ђаво то зна: постоји нешто између Палате Совјета, тоалета и гомиле одвратног смећа”

У том смислу jе “Двоглави орао” без кривице  и без икаквих трикова . То ниjе носталгија за прошлошћу , али примена оног  најбољег у историји Русије.

То је стратешка пројекција за сва времена. Некада давно И.Л. Солонjевич је написао: “Било је време када смо ми Руси били  велики и јаки. Ово је било када су се физичка и духовна борбена способност спајали  у једно. Када је монархија била не само политички знак, а православље  није само било молитва и парастос . Кад смо били “Руси , као jе рекао  Суворов, а самим тим и “Бог је био са нама”.

Скуп је организовао  оснивач и први шеф одбора друштва генерал  Спољне обавештајне службе у пензији Леонид Решетњиков.  За руководиоца “Двоглавог орла” изабран је председник савета директор  групе компанија “Цариград” Константин Малофеjев.

Када Орао полети
Константин Малофеjев

На високом скупу  било је много добрих и правих речи. Многи од њих су симболични. Скуп “Двоглавог орла” благословио је отац Петар (Еришалов),  намесник  Ипатијевског мушког манастира Свете Тројице у Костроми.

Кнез Дмитриј Шаховској, као најстарији представник руског племства, се  обратио скупу. Једноставне речи овог мирног човека , пуног достојанства,  звучале су  у тишини.

Дмитриј Михајлович, професор Института православне теологије Светог Сергија у Паризу  вратио се у своју отаџбину  и овде говорио о њеном оживљавању. Пре одласка у Москву, рекао је  дописнику  Ле Фигаро: “Русија, у коју су веровали наши очеви и ђедови преживела је , и ниjе само у изгнанству, али  и тајно у онима који су остали  тамо”.

У томе је сакривена смисао, тајна непобедивости, преживљавања  Русије.

Када Орао полети

Речи  Константина Малофеjева, једног од кључних говорника  на састанку Друштва односиле  се  се према идеји уставног увођења монархије у Русији. За то постоје сви предуслови у правном оквиру – и кроз промене у Уставу земље, и кроз сазивање структура сличних, на пример, Уставне скупштине .

Главни задатак “Двоглавог орла” изразио је његов новоизабрани шеф. “Задатак нашег друштва  у оквиру историјског просветитељства је да  подсетимо  русе, грађане  Русије о томе како је живела Русија у доба монархије. Морамо да  вратимо  знање младима  о тој Русији,  о Руској империји “-  рекао је Константин Малофеjев.

“Морамо да схватимо  да пред нама стоји задатак да се укључе и млади  људи и старије генерације, љубављу која гори у нашем срцу према историји наше Отаџбине, према оним лепим страницама  и  духовном  животу  Руске земље”,-   говорио је отац  Петар (Еришалов),  намесник  Ипатијевског манастира Свете Тројице.

Љубав, монархија, сећање на генерације, вера у Бога, топлина традиције, молитва, Божја помоћ, повратак у Русију….

Када Орао полети

“Русија је заостајала за другим  земаља  пре неколико деценија у свом историјском развоју. До сада смо имали плодове овог пуча ” – каже сенатор Антон Белjаков.

Заменик руководиоца „Двуглавог орла“ Леонид Решетњиков је истакао да има доста експеримената. “Испред је само период стварања и поновног рођења”.

Враћамо се у историјску Русију, нудимо монархију, анализирамо грешке , пажљиво и са љубављу према Господу  и себи, стварајући стабилан темељ за оживљену Отаџбину…

Аутор –Jуриj  Котенок

Фото-  Jелена Решетњикова

http://www.segodnia.ru/content/194460

jт Друштва “Двоглави  орао” https://rusorel.info/

Превод за сајт Српска историја –  Александар Муравјов

 СРПСКА ИСТОРИЈА

 

Back to top button