Занимљивости

ЈЕДИНСТВЕН ПРОЈЕКАТ: Временска линија културе Републике Србије и Срба ван матице

Временска линија домаћим и страним корисницима представља културно наслеђе и стваралаштво настајало на територији Републике Србије од праисторије до данас...

У прес сали Министарства културе и информисања Републике Србије, које је и покретач пројекта, 16. јануара 2020. године одржано је јавно представљање Временске линије културе Републике Србије и Срба ван матице, коју је реализовао Завод за проучавање културног развитка, са циљем да на интернету представи најважније личности, догађаје и објекте културе Србије и српског народа. Том приликом јавности су се обратили др Дејан Масликовић, помоћник министра културе и информисања за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва и др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка.

Временска линија домаћим и страним корисницима представља културно наслеђе и стваралаштво настајало на територији Републике Србије од праисторије до данас, као и културно наслеђе и стваралаштво српског народа ван матице. Тиме жели да се укаже на континуитет, ширину и домете српске културе и културе Републике Србије, као и да се подстакне њихово даље проучавање и дијалог о њима.

Пројекат у овом тренутку садржи више од 1600 појединачних одредница, илустрованих одговарајућим фотографијама и аудиовизуелним материјалима и повезаних како међусобно тако и са спољашњим изворима. Одреднице су представљене на српском језику, на ћириличном и латиничном писму, а већи део садржаја је преведен и на енглески језик. Планира се да све одреднице буду доступне на енглеском, а затим и на другим светским језицима.

Садржај Временске линије може бити претраживан према категоријама, одређеним према областима културне и уметничке делатности (архитектура, аудио-визуелне уметности, визуелне уметности, извођачке уметности, књижевност, културно наслеђе, манифестације, медији, музика, наука, установе). Претраживање је могуће вршити и према таговима, који омогућавају претрагу према посебним интересовањима корисника.

Садржај се развија у складу са принципима обухватности, репрезентативности и доступности широком кругу корисника. Пројекат је у овом тренутку у почетној фази и отворен је за континуирано унапређивање. У складу са тим, Временска линија садржи опцију за предлагање нових одредница или допуну постојећих, чиме се омогућава да сви заинтересовани понуде своје предлоге и сугестије, које би допринеле томе да Временска линија у што већој мери одговори на задатак представљања и промишљања целине културе наше земље и народа.

Временска линија ће на интернету бити доступна током следеће седмице.

http://www.zaprokul.org.rs/

Преузето ИСКРА

Back to top button