Лепоте Србије

Јединствен, чудесан и најлепши кањон једне реке у Србији: Тајанствена Јерма плени својом исконском лепотом

единствени и најчудеснији, а уједно и најлепши кањон једне реке који Србија поседује у збирци својих природних лепота свакако је кањон Јерме. Право чудо брдовитог Балкана на југоистоку наше земље за које мало ко у Србији зна, што доприноси његовој тајанствености и очуваности исконске лепоте коју је нетакнуту задржао све до данас. Сигурно најживописнији предео у Србији, кањон Јерме, својим стрмим литицама, које на појединим деоницама имају тенденцију да се додирну, подсећају на праве Термопиле измештене баш у нашу авлију.

Кањон Јерме се налази на неких 30 км од Пирота, као највећег града овог дела земље, а ту су и Димитровград и Бабушница, чинећи тако савршен троугао у чијем се тежишту налази ова авантуристичка атракција. Кањон је најлепши у оном делу реке који повезује Асеново кале и село Власи, где се може уживати у прелепом крајолику дужине неколико километара.

Река Јерма извире у зони Власинског језера и одатле тече северозападно, према суседној Бугарској. Ту, код села Стрезимировца, одлази у Бугарску. У том делу прави величанствен ток пролазећи кроз Трновско ждрело, а потом прелепо заокреће и враћа се назад у Србију, као да жели да ода почаст земљи у којој извире. У тих 15км проласка назад, између висова Влашких планина (1442м) и Гребена (1337м) усечен је кањон Јерме, са два величанствена кланца Одоровско и Влашко ждрело, чије се стрме стене уздижу на висину између 300 и 400м, са ширином од 10м до 30м.

Јединствен, чудесан и најлепши кањон једне реке у Србији: Тајанствена Јерма плени својом исконском лепотом

Асеново кале је високо 1032м и врх је оближње планине Руј, а уједно је и једино место где кањон Јерме даје дом суром орлу, а такође једина локација у Србију где се може видети ова птица. На литицама Асеновог калеа се налазе остаци средњевековног утврђења за које се сматра да га је саградио бугарски цар Јован Асен. Новија истраживања су потврдила да је то ипак утврда коју је подигао Стефан Лазаревић која је касније пала у руке Турака. Ту се налази и чувени извор лековите минералне воде, међу мештанима овог краја чувен као Слонова задњица, јер заиста тако и изгледа. Интрересантно је да живаљ овог подручја дуго није био свестан да је извор део саме реке Јерме. Једна од највећих атракција је, свакако, Цедиљка, симболичан назив који најбоље описује уски кањонски усек који једва да досеже 1,5м ширине између две стрме стране које се уздижу изнад реке. Свакако вреди посетити и Звоначку Бању, која је чувени балнеолошки центар који је формиран још у време Римљана. Термоминерална вода, 27 степени током целе године, бујно зеленило и пријатна клима доприносе лечењу многих болести. С друге стране, бројне пећине, од којих је најпознатија Ветрена дупка, и Ветрено језеро употпуњују лепоту овог краја.

Јединствен, чудесан и најлепши кањон једне реке у Србији: Тајанствена Јерма плени својом исконском лепотом

Све до 1927. године кањон Јерме са својим литицама и кланцима је готово непроходан. Тек је за потребе рудника мрког угља “Ракита” изграђена пруга уског колосека за превоз радника. Рудник је затворен 60~тих година прошлог века, а на место пруге стиже асфалтни пут чиме се долазак у ове крајеве олакшава.

Пиротски крај је познат и по манастирима. Ту су неизоставно манастири Темска, Суково и Поганово. Први, који је задужбина Константина Дејановића, сестрића цара Душана, може се видети у сливу реке Темштице. Други манастир, Суково, се налази на десној страни реке Јерме, у истоименом селу, који је обновљен 1856. године и подигнут је на остацима некадашње старе цркве. Ктитори манастира су били поп Јован Мадић и монах Винцијамин. Манастир је имао бурну прошлост, јер је кроз историју и ратове често био мета напада, те је страдао најчешће од Бугара и то 1885., 1913. и 1914. године. Чак су га опљачкали и Черкези 1886., народ из области Кавказа. Посебна вредност манастира је његово фрескосликарство, а живосао га је Василије поп~Христов из Самокова.

Јединствен, чудесан и најлепши кањон једне реке у Србији: Тајанствена Јерма плени својом исконском лепотом

foto Gordana Atanasijević (serbianoutdoor.com)

Манастир Поганово, посвећен је Светом Јовану Богослову, а задужбина је српског великаша Константина Драгаша. Саграђен је 1395. године, а осликан је доста касније, тек 1499. године. Законом је заштићен, а његове фреске досежу најзначајнија остварења фрескосликарства тога времена на Балкану. Чувена Двострука икона, која се сматра најлепшом иконом 15. века је била у овом манастиру све до Првог светског рата када је, нажалост, бугарска војска односи заједно са читавим иконостасом у Бугарску. Данас се налази у Музеју икона у Софији.

Вода ове реке тече укупно 72км уз јаку и громогласну хуку. Пробија се између огромних камених громада и стења кроз две земље, где чак четири пута прелази гранични прелаз на природним границама двеју земаља. Њена су снага и слобода незадрживи у стварању јединственог природног амбијента и, свакако, оно што је изнедрила је вредно да се упише као ново искуство у животу.

Савети за путовање:

Јединствен, чудесан и најлепши кањон једне реке у Србији: Тајанствена Јерма плени својом исконском лепотом

Препусти се и повежите са природом и крените у предивну авантуру кроз 15км дуг кањон. Крените по лепом времену.

Најбоља оријентација нека Вам буде Пирот, као полазна тачка. Одатле крећете пут манастира Суково који је недалеко од самог почетка кањона. Потом прелазите се у средишњи са манстиром Поганово и истоименим селом. Коначно одредиште је у близини Звоначке Бање која се сматра крајем кањона.

Кањон је најлепше посетити средином и крајем августа месеца када се одржава Фестивал Авантура. Сам фесивал је основан из разлога што бољег упознавања овог краја који је дуго био мистерија, а оно што нуди је читав каталог планинских активности као што су планинарење, бициклизам, обилазак пећина и још много тога.
Поштујте ограничења брзине, посебно на деоници где река Јерма пролази кроз свој кањон. Има мноштво оштрих кривина, пут је узак и непажња може да доведе до опасне незгоде.

Како стићи до кањона реке Јерме:

Најбољи начин за долазак до кањона реке Јерме је преко Пирота. Ако путујете бусом, из Београда до Пирота сваког дана имају линије до Пирота. Ако путујете колима, код Пирота се укључујете на магистрални пут Пирот~Димитровград, а затим се искључујете код Сукова. Манастир Поганово је на средини кањона, а последња станица на неколико километара после изласка из кањона је Звоначка Бања.

Када из Пирота пођете за Звоначку Бању, имате два пута на располагању. Један води преко Бабушнице, а други преко Сукова. Овим двају путевима свакодневно саобраћају два аутобуса из Пирота~ један иде једном, а други другом трасом. Исто тако, може се и овом трасом путовати колима.

Али опрез! Пут преко Бабушнице је краћи, али се због стања коловоза њиме дуже вози. То је она пут који је заменио железницу уског колосека. Овај део клисуре није баш најбезбеднији, па се препоручује доста опреза. С друге стране, боља опција је ићи преко Сукова, јер имате прилику да прођете читавим кањоном.

О поласцима аутобуса из Пирота најбоље се распитати на аутобуској станици позивом на број телефона +381 10 332 548 и упитати за све опције.

Преузето саАвантуриста

Преузето Опанак

Back to top button