Срби Црне Горе

ЈЕДАН ОД ХЕРОЈА У БОРБИ ПРОТИВ МИЛОВОГ РЕЖИМА: Нема стајања, следи ПОПИС да покажемо да смо СРБИ (ВИДЕО)

Наши родитељи који су били опоненти Милу Ђукановићу свих ових 30 година, подизали су нас да не будемо неко ко ће да се прода за новац или привилегије и тако изгубимо оно шта су били наши преци. То треба да нам буде мото и за предстојећи попис становништва.

Овако за Спутњик објашњава ситуацију у Црног Гори грађански активиста Миливоје Брковић Брџа који је био један од актера и хероја литија. Он тврди да је управо на тим крилима направљена нека врста Христове војске коју је Ђукановић једном моменту анимирао Законом о слободи вероисповести.

Хероји борбе против Миловог режима

Брковић припада „Подгоричкој господи“ за које каже да су флуидна организација која не зна ни колико чланова броји, али која има активности којима анимира младе људе попут хуманитарних акција за Kосово, давалаштва крви и спортских активности.

„Наши опоненти би рекли да смо ми криминална организација, а заправо су тако желели да нас представе. Ми јесмо група који има највише кривичних пријава у Црној Гори – само ја имам пет кривичних и једну прекршајну али заправо су све наше методе борбе биле гандијевске. Трудили смо се да на нови еманципаторски и слободарски начин покажемо младим људима у Црној Гори како заправо треба да се боримо. Сви људи који су разумели језик љубави су заправо прихватили ту нашу причу,” нагласио је он.
Kолико год некоме то чудно изгледало, додаје наш саговорник, ми сматрамо да је на литијама било и учешћа светога духа, јер би без тога и нека једноставна акција отишла у неком другом смеру.

„Мора да постоји нека већа сила која је помогла читаву ту причу, а успели смо управо због тога што смо били искрени – ми нисмо желели да профитирамо, већ само да се повуче Закон о слободи вероисповести“.

Нисмо литургијски народ али нам је једино уточиште црква

После вишедеценијске репресије, грађанима Црне Горе једино уточиште била је црква иако нису литургијски народ, објашњава Брковић.

Прекретница у његовој борби била је, како каже, најава рушења крстионице на Превлаци, 2. априла прошле године, што се испоставило као пробни балон Ђукановићевог режима. Додаје да му је невероватно да један тако искусан политичар није схватио да неће народу моћи да одузме светиње. Уместо тога, његов режим је хапсио оне који су подигли глас.

„Моје прво хапшење је било због тробојке на Златици која је покренула лавину тих застава по читавом региону. Хапсили су ме и због статуса на фејсбуку и објаве о зараженима вирусом корона као и због мирне шетње са политичком организацијом „Уједињеном Црном Гором.“ За све ово време, саслушаван сам 15 пута, имам 5 кривичних пријава, једну прекршајну, два пута су ми претресали кућу, а вршена је стална репресија нада мном и мојом породицом и пријатељима,“ рекао је Брковић.
Он истиче да је једино митрополит Амфилохије успео да држи наш народ који су многи терали у стране поделе:

Ђедо, како га ми од милоште зовемо, дефинитивно је особа са највећим утицајем у Црној Гори и највећи је херој овог времена. Обновио је преко 650 богомоља, отворио 4 народне кухиње иако није за похвалу да су једној држави у 21. веку уопште потребне, омогућио је црногорским грађанима, разне верске и националне обојености, стипендије,“ рекао је наш саговорник.

Утицај фејсбука и МИМ страница

Смени власти у Црној Гори допринеле су и МИМ странице али наш саговорник не би рекао да је то један исти начин као када се неко потпише именом и презименом испод изјаве. Друштвене мреже су веома популарне, то је озбиљно оружје:

„Њихова улога је стварно немерљива, па и те како могу да утичу на политичке прилике у Црној Гори. Црногорски грађани више не верују медијима који су под патронатом ДПС-а и зато се на фејсбуку отворио простор да се пренесе истина, односно, да се уживо преносе ставови грађанских активиста. Захвалан сам и Спутњику, јер сте нам дали убедљиво највише простора од свих медија у Србији,“ нагласио је он.

Не сумњам у Здравка Kривокапића

Најважнија ствар је, према мишљењу нашег саговорника, да се развласти Демократска партија социјалиста. Од нове Владе очекује да уђе у обрачун са криминалним структурама и да се створе услови за прве фер и слободне изборе.

„Бојим се само да неки политички послушници неће диктирати тај темпо и да ће пробати да наметну неко нереално условљавање. Ипак, не сумњам у професора Здравка Kривокапића да ће вући праве потезе и да ћемо добити власт која ће да створи услове за неопходно нормално функционисање и државе и њених грађана,“ рекао је Брковић.

Однос према Србији и Русији политичка манипулација

Иако је гласао за листу „За будућност Црне Горе“, наш саговорник каже да га нису разочарали ставови које је чуо након избора о односу према Србији, Русији и такозваној држави Kосово.

„Подгоричка господа“ и ја нисмо увели никакве санкције Русији, а са друге стране за нас је Kосово Србија. Били смо свесни да ће химна, застава, питање Kосова и НАТО-а остати непромењене зато што је за то потребна двотрећинска већина али је заправо, отварањем те теме, нека политичка групација хтела да испровоцира Србију,“ рекао је Брковић.

Он за пет година своју земљу види као једно уређено друштво, као државу у којој ће сви имати једнаке шансе.

„Ми живимо српску причу у Црној Гори и мислим да је потребно следеће године на попису да дамо допринос томе. Људи су се ослободили страха и верујем да треба да се изјашњавамо онако како су то чинили и наши преци,“ рекао је Миливоје Брковић.

Иначе, Миливоја Брковића је опевао и чивени епски песник из Црне Горе Славко Перошевић, а први пут је ту песму извео пред камерама Спутњика.

ИЗВОР sputniknews

Преузето НАЦИОНАЛИСТ

Back to top button