ИнтервјуЂорђе Бојанић

ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради.

Марко Маринковић  рођен je 1991. године у Крушевцу. Дипломирао је основне студије историје на Филозофском факултету у Новом Саду 2014. године. Мастер студије историје дипломирао је 2015. године на тему ,,Филм у настави историје“. Од септембра 2015. године предаје историју и грађанско васпитање у ОШ ,,Јован Поповић“ у Крушевцу. Слободно време користи за бављење филмском уметношћу.

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

Поштовани колега, како сте дошли до идеје да снимате филм о кнезу Лазару, то је велики подухват и одговорност?

Пре три године када сам завршио основне студије историје на Филозофском факултету у Новом Саду поставило се питање шта радити као тему за мастер рад. Пошто сам се тад бавио филмом од средње школе и то ми је била велика љубав поред историје, решио сам да некако спојим професију и љубав према филму. Изабрао сам да радим тему ,,Филм у настави историје” и поред теоријског и експерименталног дела мастер рада хтео сам да снимим један филм који би могао да се користи у настави историје. Пошто сам из Крушевца, а заљубљеник сам у средњовековну српску историју, логично је било да ће тај први филм бити о кнезу Лазару.

Која је радња филма КНЕЗ ЛАЗАР?

Прича прати живот кнеза Лазара од његовог рођења, одрастања на двору цара Душана, до венчања са Милицом и напредовања до кнеза, затим изградње престоног града Крушевца па све до Косовске битке. Филм је играно-едукативне форме и концептуално наликује филмовима које ради History канал. Дакле, имамо наратора који прича причу и глумце који треба да одглуме то што наратор прича. Наравно, тамо где је то потребно имају и дијалог.

ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради.
Марко Маринковић и Војин Ћетковић

Ко су чланови екипе КНЕЗ ЛАЗАР?

Главне улоге поверене су Војину Ћетковићу као старијем кнезу Лазару, ту је и Милош Ђуровић као млађи кнез Лазар, затим као старију Милицу имамо Биљану Николић, а као млађу Марту Бјелицу. Наратор у филму је познати водитељ Горан Димитријевић. Сценарио је писао Данијел Визи. Директор фотографије је Лазар Почековац. Сниматељ Дејан Јовановић. Монтажа је поверена Стевану Матићу. Визуелни ефекти су рађени у сарадњи Студиа ВЕВЕ и Андрије Томашевића. Наравно, навео сам само неколицину људи, али иза камере има још много њих који су помогли у реализацији овога до сад и ја им се захваљујем на томе.

Који су циљеви овог филма?

Главни циљ овог филма је да постане саставни део уџбеника из историје за основну и средњу школу. На овај начин би битан период српске историје лакше приближили ученицима и учинили би наставу занимљивијом. Такође, овај филм може да се приказује у музејима, туристичким организацијама, да буде од користи целој Србији, српској дијаспори, Цркви, амбасадама широм света као репрезентативни материјал наше историје, културе, традиције.

Докле сте стигли са пројектом?

Пошто нисмо успели да скупимо довољно средстава за снимање целог филма, снимили смо промотивни видео, урадили плакат и сајт филма. Сада покрећемо јавну кампању прикупљања новца од обичних грађана како би део средстава прикупили за снимање целог филма, а остатак ће доћи од Града Крушевца, Епархије крушевачке и осталих спонзора.

Како наши читаоци могу да помогну реализацију овог пројекта?

Могу да помогну на више начина. Пре свега могу посетити наш сајт www.filmknezlazar.rs и купити мајице са темом филма и тиме помогну. Могу такође преко сајта видети информације о уплати донације на рачун или путем PayPal-a. Могу лично мене контактирати путем фејсбука. Дакле, има више начина и свако може да помогне колико жели и ми смо захвални за сваку врсту помоћи.

Хвала вам што сте говорили за сајт Српска историја, пожелео бих вам пуно успеха у даљем раду и још пуно оваквих родољубивих филмова, који нам свакако недостају.

Индиегого кампања: https://www.indiegogo.com/projects/film-history/x/14212092#/

Српска историја

ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради.

ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради. ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради. ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради.

ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради.

ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради.

 

ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради. ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради. ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради. ИНТЕРВЈУ са Марком Маринковићем, аутором филма КНЕЗ ЛАЗАР који је у изради.

Back to top button