Новости – Дешавања

Иноватор Филип Клаин

Филип Клаин (из Ниша) је творац и вођа пројекта ”Feel Maths”, којим ће омогућити да слабовиди и слепи што лакше и брже науче математику. Све своје производе и иновације је урадио са циљем да деци и колегама омогући што комфорнији и безбедан рад у школи. Све пројекте је урадио без икакве надокнаде, а највећи циљ му је да ученицима омогући што безбедније школовање и колегама олакша посао и учини га занимљивијим.

Рођен 12.8.1988. у Нишу. До 2005. живи у село Банковац у околини Алексинца где је завршио основну школу „Аца Синадиновић“, у Тешици. Упоредо је завршавао МШ „Владимир Ђорђевић“ смер хармоника где остварује одличне резултате, друго и треће место на интернационалним такмичењима.

2003.год уписује средњу електротехничку школу Никола Тесла коју завршава 2007. год.

2007. год уписује Електронски Факултет у Нишу и 2013. завршава смер информационе технологије.

Још од факултетских дана је почео да ради на иновативности. Први озбиљан пројекат који је реализовао је био „ТЕСТОВИ ЗА ВОЖЊУ“, који је похваљен од стране професора и био постављен на сајту факултета за пример. У факултетским данима је учествовао у доста пројеката који се и данас користе. Један од њих је израда модерне веб странице ОШ „Ратко Вукићевић“ у Нишу.

До 2015. ради као програмер(freelancer) и 2015. почиње да ради као професор информатике и рачунарства у ОШ “Јован Јовановић Змај“, на Алексиначком Руднику и ОШ “Десанка Максимовић“, у Чокоту.

Одмах након доласка на радно место наставника информатике у ОШ “Десанка Максимовић“, у Чокоту је направио нови школски сајт преко кога се и данас шаљу обавештења наставницима, родитељима, ученицима и посетиоцима странице.

Након тога је на предлог директора Миљана Бојанића направио систем за озвучење и аутоматско звоњење којим се музика за време одмора аутоматски пушта и на почетку часа гаси.

Након тога је направио електронски дневник тј. систем преко кога су наставници могли да уписују и закључују оцене, родитељи да гледају оцене од куће, могућност штампања сведочанства, аутоматског извођења статистике за крај сваког класификационог периода, штампање оцена, заједничко вођење педагошке свеске ПП службе како би стручни сарадници због разуђености издвојених одељења могли у сваком тренутку да виде ко је и шта разговарао са којим дететом.

Иноватор Филип КлаинКако би се безбедност ученика повећала у договору са директором Миљаном је направио део овог система који је јављао родитељима СМС поруком да им дете није присутно у школи одмах након почетка првог часа.

Овај систем је испратио велики број медија и доста њих се јавило како би добили овај систем. Један од школа у којој је овај систем бесплатно инсталиран је школа за дизајн текстила у Новом Пазару. Овим системом је директор Мехо Цамовић изузетно био задовољан. Он је рекао да се након једногодишњег коришћења смањио велики број изостанака.

У школи учествује у развоју безбедоносне мреже видео надзора и контроле приступа и главна је ИТ подршка свим колегама. Након увођења есДневника постаје координатор.

Иноватор Филип КлаинКако би допунио норму часова почиње да ради у Медицинској школи у Нишу у којој након доласка прави нову интернет страницу и апликацију која у холу школе преко телевизора даје информацију о томе који је час или одмор у току и колико је до краја часа или одмора. Преко тог портала је могуће слати разне сервисне информације(време, датум, распоред звоњења…).

Тај сервис допуњује функцијом електронског звона које може да звони на звучницима и на звону које је прикључено на мрежу од 220 волти.

Тај пројекат донира ОШ „Бубањски Хероји“ у Нишу, и у плану је да га поклони на још неколико школа.

Иноватор Филип Клаин

Трик чудионици из Ниша донира апликацију која симулира разне илузије.

Сада је творац и вођа пројекта ”Feel Maths”, којим ће омогућити да слабовиди и слепи што лакше и брже науче математику.

Ради и на дизајну и програмирању сајта Српска историја (srpskaistorija.com)

Иноватор Филип Клаин
Филип Клаин

Све своје производе и иновације је урадио са циљем да деци и колегама омогући што комфорнији и безбедан рад у школи. Све пројекте је урадио без икакве надокнаде, а највећи циљ му је да ученицима омогући што безбедније школовање и колегама олакша посао и учини га занимљивијим.

У будућности има у плану реализацију још пројеката из области образовања.

Ђорђе Бојанић

Приредила Српска историја

Back to top button