Интервју

Грајф: У сребреничкој регији убијено на хиљаде Срба, покушано етничко чишћење српских села

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа на подручју сребреничке регије од 1992. до 1995. утврдила је да је на овом подручју убијено више хиљада Срба, те да је постојала намера етничког чишћења Срба, рекао је израелски историчар и председник Независне међународне комисије, Гидеон Грајф.

„Постојало је настојање да се етнички очисте многа српска села, на хиљаде Срба је брутално убијено у периоду од 1992 до 1993. на подручју Сребренице. О томе се не зна довољно, о томе се не објављује довољно, а један од наших циљева био је да покажемо и тај дио историје. Историја не може бити једнострана“, поручио је Грајф.

Он је демантовао тврдње појединих медија из Федерације БиХ да је комисија у извештају представила измењен број страдалих муслимана у регији Сребренице.

Грајф наглашава да када говори о страдању свих људи, а то је и у називу комисије, онда морате да опишете све, ништа се не сме гурати под тепих.

„Немам овде податке, али се ради о хиљадама. Убијани су у својим домовима, испред куће, на делу је било брутално етничко чишћење и о томе се мора говорити“, додао је Грајф у интервјуу за РТРС.

Преузето: Ин4С

Back to top button