Интервју

Дражен Живковић: Верујем да ће премијер Здравко Кривокапић коначно почети да сарађује са онима који су га изабрали на ту функцију, а не да слуша само налоге страних амбасада

Интервју за сајт Српска историја са Драженом Живковићем оснивачем и уредником ,,Борбе" и главни уредника Прве ТВ у Црној Гори

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

-Наш патријарх Порфирије долази и у Црну Гору на устоличење новоизабраног епископа будимљанско-никшићког владике Методија, 26. септембар у манастиру Ђурђеви Ступови у Берану. Да ли Кучи планирају долазак на устоличење?

Гђе год се брани црква, Српска православна црква, тамо су и Кучи. Тамо гђе се наше владике устоличују и гђе се празнује, тамо су Кучи. И кад је лијепо и кад је тешко, кад је у питању наша Српска православна црква, задатак свих Куча је да буду на бранику цркве. То нам је остало у аманет од наших предака и ми тај аманет остављамо нашим потомцима. Све је пролазно, осим Цркве. Наравно да Кучи планирају долазак у Беране.

-Пренесите нам неку анегдоту о Кучима.

Заиста кроз историју много анегдота везано за ово поднебље из Куча. Свијетли примјер су “Примјери чојства и јунаштва” Марка Миљанова и заиста је тешко издвојити било који примјер или анегдоту посебно, зато је та књига, аманет сваког Куча. Зато не бих издвајао ни једну анегдоту посебно да се неки Куч не увриједи ако га изоставим.

-Поред Марка Миљанова ко су најпознатији Кучи?

Марко је свакако најпознатији Куч, најпознатији Србин из Куча. Ту је и Васо Чарапић, познатији као Змај од Авале. Њима уз раме је и Момир Булатовић, први изабрани предсједник Црне Горе на непосредним изборима. Међу најпознатијим Кучима је и чувена тенисерка Ана Ивановић, као и кошаркашка легенда Партизана Душко Вујошевић. Ту је и Милош Вучевић, садашњи градоначелник Новог Сада, као и његов презимењак, Никола Вучевић, чувени НБА кошаркаш. Из Куча је и Бранко Рашовић, који је у дресу Партизана играо чувено финале Купа шампиона 1966. И легендарни Бранислав Прелевић је из Куча. Као и кошаркашки тренер Душко Ивановић. Из Куча поријекло води и НБА тренер Грег Поповић.

-Како ви видите значај литија широм Црне Горе?

Литије су нешто најбоље што је могло да се деси савременој Црној Гори. Литије су показале да овај народ има свијетлу будућност, да поштује и цијени аманет својих предака и да има шта да остави својим потомцима. Ријеке предака ходале су заједно са својим потомцима из недеље у недељу широм Црне Горе. Пробудио се поново тај дух заједништва. Црна Гора је васкрсла, вратила се себи.

-Шта је протестантима у Црној Гори дало ветра у леђа, па смо гледали оне немиле догађаје на Цетињу?

Нажалост нова влада за годину дана показала се као врло неспособна и нефункционална. Управо то је дало вјетар у леђа комитама и бившем режиму да направе све оно што су направили на Цетињу. Међутим дешавања од 5. септембра, то јест сам чин устоличења, дајем за право да се надамо да се Влада вратила на прави пут, да ће коначно послушати глас народа а не гласа амбасада. Вјерујем да ће премијер Здравко Кривокапић коначно почети да сарађује са онима који су га изабрали на ту функцију, а не да слуша само налоге страних амбасада. Ако се окрене онима који су га изабрали јасно је да ће ДПС бити прошлост, ако настави да слуша амбасаде ДПС ће се вратити.

-Шта је са пописом становништва у Црној Гори, ко је ту кочничар?

Много је контроверзи било око пописа који по закону мора да се одржи до краја ове године. Посљедње информације говоре да ће захваљујући ДФ-у, који је условио одржавање пописа са подршком влади, ипак до пописа доћи.

Интервју водио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button