Занимљивости

Додик: Треба снимати још филмова о монструозним злочинима у Јасеновцу (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је филм “Дара из Јасеновца” на аутентичан начин приказао догађаје, те нагласио да треба снимати још филмова о Јасеновцу, јер злочин, монструозност, начини и масовност убијања Срба апсолутно не могу да буду обухваћени само у једном филмском приказу.

Додик је изјавио да је Јасеновац најтрагичније мјесто у историји српског народа, које је скрајнуто, скривано, захваљујући не само српским противницима, него, нажалост, и неким Србима.

Он је нагласио да истина о Јасеновцу није испричана, она је остала спекулативна, јер они који су чинили злочине над Србима у Јасеновцу то минимизирају и приказују да није тако монструозно као што јесте.

Додик је подсјетио да се годинама уназад залагао да се сними играни филм о Јасеновцу, који ће на савремен начин и свјетској публици, а прије свега младим Србима који немају времена да читају књиге и листају документе, приказати стравична српска страдања, која ће ући у њихову перцепцију да не буду избрисана никада.

Он је рекао за “Спутњик” да је “Дара из Јасеновца” добар и успјешан примјер реализације тог концепта, те да мисли да не треба стати са снимањем филмова о Јасеновцу.

Напомињући да је погледао филм “Дара из Јасеновца” у радној верзији, Додик је рекао да тај филм изазива страшне емоције и да је на аутентичан начин показао низ догађаја, који већ живе у српској перцепцији о свему томе.

Сада нас је овдје мање неколико милиона зато што је 500.000 наших људи убијено од 1941. до 1945. године – рекао је Додик.

– Било је сасвим логично да се покуша на међународној сцени аплицирати за Оскара – рекао је Додик, који сматра да је филм “Дара из Јасеновца” требало да буде уврштен у најужи круг кандидата, а не да буде одбачен као дио наводне пропаганде.

Додик је рекао да писања појединих западних медија да је овај филм пропаганда говори о томе да они сматрају да је 500.000 убијених Срба у Јасеновцу пропаганда.

– А у међувремену су, наравно, због рефлекса и свега оног што су годинама лагали о Сребреници, пустили у номинацију филм Јасмиле Жбанић о Сребреници /Кво вадис, Аида/. То говори да је то политички мотивисано и да то није ствар умјетности, чињеница ни објективности, него једног спина који се задржава, а по којем Срби само могу да буду криви, а не страдалници – рекао је Додик.

У том погледу, оцијенио је Додик, важно је да је филм “Дара из Јасеновца” већ скренуо пажњу на себе, а важна је и његова међународна димензија и то што може да прикаже.

– Али, исто тако, веома је важно да нашим људима овдје рехабилитује сјећања на тако тешка страдања наших предака. Сада нас је овдје мање неколико милиона зато што је 500.000 наших људи убијено од 1942. до 1945. године – рекао је Додик.

Извор: РТРС

Опрема: Јадовно 1941.

Back to top button