ЗанимљивостиЂорђе Бојанић

ЂАЦИ ОШ ,,БУБАЊСКИ ХЕРОЈИ” СНИМИЛИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О РУСКОМ ПУКОВНИКУ РАЈЕВСКОМ

Ученици основне школе ,,Бубањски хероји из Ниша које предводи професор историје Ђорђе Бојанић и вероучитељ ђакон Дејан Јовановић снимили су врло занимљив документарни филм о Руском пуковнику Рајевском.

Кроз дугогодишњу српско-руску школску сарадњу ми смо изабрали тему да прикажемо место где је страдао руски пуковник Рајевски,  руским  ђацима. Снимање је обављено у цркви Свете Тројице (Руска црква) и манастиру Свети Роман. Овај документарни филм је титлован  на руском језику, каже Ђорђе Бојанић.

Час (документарац) је реализован са благсловом Његовог Преосвештенства Епископа нишког господина Арсенија.

Бојанић и ђакон Дејан Јовановић
Ђорђе Бојанић и ђакон Дејан Јовановић

Братска Русија пружила је велику помоћ Србији у српско-турском рату 1876. год  када је у Србију дошло око  4.500 руских добровољаца, на челу са генералом Михаилом Григоријевичем Черњајевим,   који је заједно са легендарним пуковником Николајем Николајевичем Рајевским храбро бранио Србију од Турака. Том приликом погинуо је пуковник Рајевски недалеко од Алексинца. Ту је сестра убијеног пуковника Рајевског саградила дивну спомен цркву Свете Тројице, и посветила је легендарном пуковнику Рајевском, који је био велика инспирација грофу Толстоју за његов роман  „Ана Карењина“, каже Ђорђе Бојанић.

29542869 1144105299058210 8940899105588125453 n
Ученици

Ученици наше школе који су чланови малог хора  Бранко,  певали су  руске песме у цркви Свете Тројице (Руска црква) и манастиру Свети Роман које је предводила проф. музичке културе Наташа Миљковић.

Велики допринос  овом документарном часу дали су и свештеник отац Влајко Грабеж, књижевник Љиљана Хабјановић Ђуровић.

Бранко Грабеж
Отац Влајко Грабеж

Отац Влајко Грабеж пренео је у својој причи и један занимљив податак,  да се планира обнова торња при манастиру и у њему направи импровизована болница односно амбуланта са капелом а на спрату оформи Руски музеј, пошто су се одазвала руска браћа која хоће да помогну и донесу експонате из Русије са простора где је Рајевски живео, преноси Ђорђе Бојанић.

Ђуровић Хабјановић
Љиљана Хабјановић Ђуровић

Љиљана Хабјановић Ђуровић је ученицима на наговор свог сина који је био присутан пренела занимљива опажања како је васпитавала свог сина Хаџи Александра Ђуровића, данас редитеља који је режирао документарни филм Распето Косово.

Рекла му је да мора да зна националну књижевност, националну историју и националну традицију јер је то темељ сваког човка. Занимљиво је било када је пренела и део када је добила понуду пријатеља  да Александра школује у иностранству, тада је рекла да ће у нашој школи Александар научити и ко је била краљица Катарина и ко је Хенри 8 и зашто американци славе Дан захвалности и ко је био генерал Грант али неће научити ко је био кнез  Лазар и кнегиња Милица. За свако образовање у иностранству постоји време али тек онда када је дете национално формирано, преноси Ђорђе Бојанић.

 

Документарни филм можете погледати преко јутјуба, а вероватно биће приказан и на ТВ Храм.

Дејан Љиљана Ђорђе Бојанић и Александар Ђуровић
Ђакон Дејан Јовановић, Љиљана Хабјановић Ђуровић, Хаџи Александар Ђуровић, Ђорђе Бојанић

Ово је начин да се изађе из класичног шаблона и учионице бар кроз додатну наставу и како историја и веронаука могу да буду и занимљиви предмети за ученике, а ученици ове тренутке заувек памте, као и ученици који ће ово гледати и из тога нешто научити. У току је и снимање документарног филма о Грофу Сави Владиславићу, каже Ђорђе Бојанић.

Захваљујем се  игуману манастира Св. Роман јеромонаху Дамаскину на срдачном пријему и сарадњи.

 

Бојанић са ученицима
Ђорђе Бојанић са ученицима

17

РУСКИ ПРЕВОД

Извор СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button