Срби Црне Горе

Демократски фронт иницирао резолуцију о геноциду у Велици

Посланици Демократског фронта, који је део владајуће коалиције у Црној Гори, поднели су Скупштини предлог о усвајању Резолуције о геноциду у Велици.

Иницијативу је потписало 16 посланика овог политичког савеза, а у образложењу се наводи да се доношење резолуције тражи да не би избледела сећања на све невино пострадале и жртве сурових оружаних сукоба, који су се догодили током и након Другог светског рата на тлу Црне Горе у којима су сви народи поднели тешка страдања, преноси Танјуг писање подгоричких медија.

„Скупштина Црне Горе овом резолуцијом наглашава потребу да се испитају сви ратни злочини, геноциди, етничка чишћења током Другог светског рата и обезбеди сатисфакција жртвама и њиховим породицама на свим сукобљеним странама, као и да се креирају услови за суштинско грађанско помирење и трајно превазилажење историјских подела“, наводи се, између осталог, у предлогу ДФ-а.

У селу Велика, 28. јула 1944. године, две С С дивизије – „Принц Еуген“ састављене углавном од фолксдојчера и Албанаца, потпомогнути муслиманским становништвом из Плава, Гусиња и Бихора, извршиле су геноцид над мештанима у том месту на северу Црне Горе.

На најсвирепији могући начин убијено је више од 600 Величана, већином жена и деце.

ИзворСПУТНИК СРБИЈА

Преузето Јадовно

Back to top button