Некатегоризовано

ДЕЛЕГАЦИЈА САВЕЗА ПОТОМАКА РАТНИКА СРБИЈЕ ОДАЛА ПОЧАСТ ЈУНАЦИМА ЧЕГАРСКЕ БИТКЕ 

У организацији Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије и Града Ниша,  у среду, 31. маја 2023. године обележена је 214. годишњица битке на Чегру. Државној церемонији обележавања годишњице битке присустовала је висока делегација коју су предводили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, државни секретар Зоран Антић, и руководство Града Ниша.

Испред Републичког одбора Савеза потомака ратника Србије почаст чегарским јунацима одала је делегација коју су чинили: проф. др Дејан Антић са Одељења за историју Филозофског факултета у Нишу, др Горан Ђорђевић – угледни нишки адвокат, и историчар Ђорђе Бојанић.

У изјави за медије о важности неговања успомене на јунаке Чегарског боја историчар проф. др Дејан Антић је истакао да су ратници Стевана Синђелића прихватајући борбу против вишеструко јачег непријатеља у пролеће 1809. године имали колосално изражен борбени морал и свест о највишим народним интересима. „Они нису попут данашњих квазилиберала и продаваца магле о грађанским правима били спремни да жртвују сопствену слободу и територију, и да вишевековни српски идеал о борби за национално ослобођење и уједињење замене некаквим трулим евроосманским поретком. Нису јер су знали да само у ослобођеној и уједињеној српској држави могу да живе безбедно, да исповедају своју православну веру, да мирно обрађују земљу и своју децу васпитавају и уче здравим светосавским вредностима“ – истакао је Антић и нагласио: „Заборавимо ли Чегарске јунаке, заборавимо ли Стевана Синђелића, Танаска Рајића, Милана Тепића, заборавићемо и да постојимо као народ“.

Церемонија је завршена пригодним културно-уметничким програмом.

ДЕЛЕГАЦИЈА САВЕЗА ПОТОМАКА РАТНИКА СРБИЈЕ ОДАЛА ПОЧАСТ ЈУНАЦИМА ЧЕГАРСКЕ БИТКЕ 

Приредила: Српска историја

Back to top button