Историјске личностиНовости – Дешавања

Данас обележавање сто година од смрти Гаврила Принципа

Обиљежавању ће, између осталих, присуствовати члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић.

Програм обиљежавања почеће у 11.00 часова полагањем вијенаца на спомен-обиљежју у Босанском Грахову.

У 11.30 часова планиран је обилазак гробова родитеља Гаврила Принципа, а пола часа касније и обилазак Принципове родне куће.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије служиће Свету архијерејску литургију.

У оквиру обиљежавања овог значајног датума, биће уприличено и обраћање званичника, након чега ће услиједити културно-забавни програм.

Обиљежавање 100 година од смрти Гаврила Принципа организује општина Босанско Грахово.

Начелник ове општине Душко Радун рекао је Срни да је упутио позив представницима власти из Републике Српске и Србије, као и из сусједних општина.

„Позивам све да присуствују свечаном скупу поводом обиљежавања 100 година од смрти великана и симбола за слободу Гаврила Принципа“, рекао је Радун.

Он је додао да би свечаном скупу требало да се одазову и бројни Граховљани расељени широм свијета.

Гаврило Принцип је на Видовдан, 28. јуна 1914. године, у Сарајеву пуцао на аустроуграског престолонасљедника Франца Фердинанда.

Чланови „Младе Босне“ извршили су атентат у знак протеста против аустроугарске окупаторске политике и тежње већинског српског народа за ослобођењем и уједињењем.

Због атентата на Фердинанда, 12. октобра 1914. године пред суд је изведено 25 младих људи.

Од шест атентатора, њих пет је било млађе од 21 године, што их је, према тадашњем закону, чинило малољетним. Осуђени су 29. октобра на дугогодишње затворске казне и смрт вјешањем.

У вријеме кад се догодио атентат, Гаврило Принцип је био сувише млад за смртну казну, па је осуђен на двадесет година затвора, гдје је био изложен страшним мучењима.

Казну је служио у чешком Tерезину, гдје је и умро 28. априла 1918. године.

Извор: СРНА

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button