Ђорђе БојанићКолумна

Бојанић: Дај ,,малом” човеку моћ управљања и силу и видећеш колико ће то изнедрити промена на њему… видећеш колико вреди и какав му је образ

Истина и образ су у спрези

Дирнула ме је данашња целокупна беседа нашег патријарха Порфирија на дочеку у Беранама (у манастиру Ђурђеви ступови) издвајам ову реченицу…

,,Томе нас уче и томе сведоче бројни светитељи. Ту близу је свети Василије Острошки. Чега је он био владар, шта је он имао, шта је било његово. Ништа, од овога света, а у Христу све је постало његово и он је цар, краљ, владар света. Он је тај чијим молитвама се управљају наши животи по закону Христовом. Па ко је онда моћан, па ко је онда силан.”,  патријарх српски Порфирије.

Ове патријархове речи су суштински тачне, камо среће да их сви разумемо и њима се водимо и управљамо.

Највероватније да ћемо том реченицом и завршити документарни филм ,,СТАЗАМА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ” који је у изради.

Истина и образ су у спрези… када неко нема душу, када изгуби образ он осећа огромну празнину. Та празнина га тера да стално покушава нечим да је попуни. Тако смо ми као народ тонули у тмини, одрицали се себе да би били оно што не можемо бити. Истина је сурова за људе који су продали душу и образ. Код њих је моћ, зато су ,,мали” увек уз њих, у нади и жељи да узму колач и да буду битни као небитни.

Образ је суштина! Онај део карактера који га чини је у свету давно нестао, па се сад свесрдно труде да га и код нас искорене и униште.

Данас су глобални токови у моди, пласирање лажи као истине постало је нормално, а сумњати у ту њихову лаж је завера против истине… и тако се лаж врло лако проглашава истином, јер ОБРАЗА И ДУШЕ НЕМА… већ само похлепа и тежња за ,,моћи” и раскалашнисти.

Центар моћи у свету је један, све остало је подаништво на глобалном нивоу.

Отуђили смо се од Бога…  и већина моћника мисли да су ,,Богови”.

Свет нам је дат да га са захвалношћу и пуном радошћу обликујемо и вратимо Богу. Зато се вратимо Богу и цркви, имајмо веру непоколебљиву. Зато и морамо да чувамо оно што смо наследили, а нисмо зарадили.

Имамо прилику да и ми овде у матици видимо снагу Литија у Црној Гори, оне су прилика да се вратимо Богу, да се вратимо себи, да се вратимо другима. Видели смо ту снагу Литија и јединство које ни једна партија у Црној Гори није могла да обезбеди својим деловањем. То смо видели и данас у Ђурђевим ступовима крај Берана на дочеку патријарха српског  Порфирија. Са Богом и вером можемо све!

Дај ,,малом” човеку моћ управљања и силу и видећеш колико ће то изнедрити промена на њему… видећеш колико вреди и какав му је образ.

Приредио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button