Ђорђе БојанићНовости – Дешавања

Бојанић: БАЛКАНСКА МЕЂА, осврт на филм из једног другог угла…

Малопре се вратих са пројекције филма Балканска међа… шта рећи, филм је невероватно добар, врхунски, пун емоција и набоја, потресан филм. Хвала Русима што су нам подарили овакав филм, да свет види сасвим другачију слику наших трагичних  дана, и причу коју Срби скоро да и не знају, како је група руских специјалаца који су из Москве добили наређење да пре НАТО трупа заузме аеродром  ,,Слатина” у Приштини и задржи га док не стигне појачање из Босне и Хрцеговине.

Филм представља право уметничко дело, визуелно пребогат, приказујући борбу добра и зла.

Филм траје 2ч и 20 мин, невероватно држи пажњу, нема луфта и празног хода, акција не престаје. Да је трајао и четири сата не бих мрднуо.

Не пропустите овај филм, саткан истинитом причом, који ће вас оставити без даха, са сузама у очима и свакако узнемирити. Скоро нисам погледао филм који је толики утисак оставио на мене, који траје и док ово пишем.

Овај филм нам је био преко потребан, ми сами овако нешто не бих могли да створимо а да га свет види, надам се у рекордном броју.

Одлично је што на двадесетогодишњицу НАТО агресије на Србију и Црну Гору стиже  филм који шаље снажну мирољубиву поруку о пријатељству два народа и борби против освајача и агресора!

Бојанић: БАЛКАНСКА МЕЂА, осврт на филм из једног другог угла...Колико звучало чудно, свака част  руској браћи  који су се потрудили  да представе свету нашу борбу и патњу… када је ми нисмо успели приказати.

Питам се где су наши аутори и редитељи, зашто не снимимо филм о борцима са Кошара и Паштрика, о страдању и протеривању Срба у злочиначкој Олуји… ми немамо филм ни о највећем стратишту Јасеновцу, за овакве филмове мора да постоји буџет, они би били неописиво вредни да на тај начин упознамо публику широм света.

Разноразне филмске будалаштине вреде финанасиjски доста више… разноразни имагинаријуми, фарме, парови, велики брат, вреде много више… једна сезона без ових ,,достигнућа”, и ето једног доброг филма.

Ми као да нисмо свесни шта значи филмска индустрија… сетимо се како су каубоји постали популарни у односу на Индијанце или како су амерички војници постали узор широм света као моћни и праведни јунаци и ратници… а толико зла су нанели људима широм планете. Сетимо се и како је Тито јачао свој култ улажући огроман новац у филмску индустрију и тако блатио Четнике и јачао свој лик и ,,дело“, а јасно знамо какве су му намере биле и чији је каплар био, али кроз те његове филомове смо га заволели. Филмском индустријом се и креирала свест, то је бар данас јасно. Зато су нам баш овакви филмови са овом темом неопходни, баш у овом периоду.

Све ово и не чуди много када до скоро нисмо имали (сем филма Марш на Дрину) ни један филм о јуначким борбама српског народа и патњи у Великом рату? Мислим да је већини данас јасно… нисмо имали због аустроугарског каплара Тита,  који је убијао Србе на Церу и Колубари… и то наставио после Другог свесог рата у братству и јединству… Хвала Богу да смо се мало покренули, па смо почели да снимамо квалитетне филмове, а за сваку похвалу је филм Краљ Петар, коначно да имамо једно врхунско дело, морам да споменем и филм ГДЕ ЦВЕТА ЛИМУН ЖУТ (документарац), СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ (документарац из 2014.),  ХЕРОЈ 1914. (2014), ОНО МАЛО ЧАСТИ, филм о српској хероини Милунки Савић (2016) и ЗАСПАНКА ЗА ВОЈНИКЕ (2018).

А баш сада су нам потребни филмови који описују деведесете… и то у стилу Балканске међе. Надам се да нар Руси неће стати. Свака част и Милошу Биковићу, надам се да ће имати идеје и предлоге са сличним темама за руску кинематографију.

Многи ће рећи да је Балканска међа антиамерички филм, да је снимљен по узору на амерички (холивудски) Рамбо стил, али ту нема ни трунке од истине… ипак, ово је истинита прича урађена много боље од америчких акционих лажних играрија.

После ових догађаја који су описани у филму, рађала се нова Русија… данас стабилна, моћна и снажна!

Погледајте филм, нећете губити време.

Приредио, Ђорђе Бојанић

СРПСКА ИСТОРИЈА

 

Back to top button