Срби и Руси

Белгородски државни технолошки универзитет В.Г. Шухов, један је од руских универзитета чија су врата широм отворена за студенте из Србије

У оквиру програма БЕСПЛАТНО СТУДИРАЊЕ У РУСИЈИ од Россотрудничество.

За сајт Српска историја говори Викторија Н. Рјапухина, директор Института за српски језик и комуникације, доцент катедре стратегијског менеџмента Белгородског државног технолошког универзитета “В.Г. Шухов”

«Технолог» је популарно и омиљено место за студентске и пријатељске сусрете, у оквиру којег ради и Институт Српског језика и комуникације, који јединствена привилегија за студенте са Балкана, јер ту студенти увек могу пронаћи подршку, помоћ, учествовати у културним и другим манифестацијама, или једноставно свратити на шољицу разговора када се зажеле свог језика и сународника.

Одаберите државни универзитет В.Г. Шухов, један од његових 9 факултета и 42 катедре, на којима ћете стећи теоријско и практично знање у савременим научним лабораторијама. Архитектура, дизајн, грађевинарство, технолошка опрема и машинство, енергетика, информационе технологије и системи управљања, економија и менаџмент, хемијска технологија, или саобраћајно-технолошки факултет, избор је ваш. Јавите се у #Сербский_ресурсный_центр и провешћемо вас кроз целу процедуру, пишите на nemanja.vukcevic75@gmail.com

Неке од предности образовања на Универзитету Шухов су: јака научна школа и иновативна традиција, захваљујући којој наши студенти добијају актуално, а не застарело знање; директне везе са индустријом и пословним сектором, захваљујући којој студије имају практични фокус, а дипломцима је лакше да се запосле; снажна материјална база (све наше образовне зграде, лабораторије, производна места, студентски домови, прехрамбени комплекс, спортски и културни објекти смештени су у кампусу, те је студентски живот лакши, удобнији и занимљивији); универзитет има свој центар за обуку страних држављана, где ће наши будући студенти моћи да савладају руски језик од почетка, за само годину дана.

Белгородски државни технолошки универзитет В.Г. Шухов, један је од руских универзитета чија су врата широм отворена за студенте из СрбијеПрочитајте неколико чињеница о нашем универзитету! Наш универзитет је рангиран међу најбоље техничке универзитете у Русији и један је од ретких који има свој кампус. Диплома нашег универзитета је призната у иностранству, многи смерови су међународно акредитовани. Налазимо се у европском делу Русије. Од Белгорода до Москве или Санкт-Петербурга се врло брзо може доћи авионом, возом или аутобусом. Скоро 40% наших студената долази из других земаља, а сви живимо на универзитету сложно као велика међународна породица. Свим студентима издајемо додатак дипломи европског типа на енглеском језику.

Погледајте неколико чињеница о Белгороду! Наш град један је од главних зелених (еколошких) градова Русије ,такође, може се назвати и универзитетским градом. Белгород је идеалан за живот, а градска инфраструктура је орјентисана на младе људе, јер је сваки пети становник нашег града студент. Истовремено, живот у Белгороду је много јефтинији и лакши него у мега градовима. Такође, савремени руски закони омогућавају студентима да пронађу легалан посао већ током студија, а након добијања дипломе могу лако добити радну дозволу у Русији. Центар за каријеру на нашем универзитету активно помаже свим нашим студентима да примене сопствену стратегију за проналажење „посла из снова“

Упознајте наш студентски град! Наш кампус се налази 20 минута хода од центра града. Један је од највећих и најудобнијих у Русији. То је читав град са сопственим парком. Универзитет има свој стадион, два базена, две теретане, тениске терене, игралишта, теретане на отвореном, стрелиште и мноштво других спортских терена. Наш универзитет има своју пекару, а свако јутро у кампусу започиње мирисом свеже печених лепиња. Универзитетске радње и студентске мензе, такође се налазе у кампусу. Рекреативни центар са речном плажом, бунгаловима и кафићима користимо за организовање студентске рекреације и спровођење спортских догађаја на отвореном. Ово је једно од омиљених места наших ученика, јер нема ништа лепше од роштиља у природи и песама уз ватру са пријатељима. Рекреативни центар се налази поред заштићеног подручја. Сви гостујући студенти имају смештај у студентским домовима. Страни држављани овде добијају регистрацију у месту боравка. У кампусу је уведен брзи интернет. У зградама студентских домова налази се сервисни центар, изнајмљивање разне опреме. Такође имамо студентску клинику и вешерницу. Јеловник трпезарије представља кухињу народа света, укључујући и балканску кухињу.

На универзитету делује неколико професионалних тимова! Међу нашим студентима и бившим студентима има олимпијских шампиона. Власници смо градског женског одбојкашког клуба и базе за тренинг руске омладинске рукометне репрезентације. Стога ћете овде имати све шансе да остварите своје спортске амбиције. Имамо студентско научно друштво које организује конференције и семинаре. Млади научници имају прилику да објављују своје радове. Постоји традиција и школа научног менторства, зато се не плашите – покушајте, научиће вас и помоћи ће вам. Наука није досадна! На нашем универзитету створили све услове за креативно самоостварење, културну разоноду и забаву за нашу омладину. Универзитет подржава велики број аматерских група, пружа им платформе за наставу. Редовно организујемо концерте, разне клубове, фестивале и представе. Наши најбољи тимови путују на међународне догађаје.

Студентски живот је један од најзанимљивијих периода у човековом животу, зграбите прилику! Веома је важно где и са ким ћете га провести. Ученика сматрамо апсолутним приоритетом у нашем раду. Схватамо да је универзитет намењен студентима, а не студенти универзитету. Стога се трудимо да помогнемо свестрани развој личности и професионални развој наше омладине. Много аспеката наших активности одређује управо студентска управа. Позивамо вас да одаберете наш универзитет и постанете високо квалификовани и успешни специјалиста!

За више информација погледајте сајт https://srb.bstu.ru/

Викторија Н. Рјапухина
директор Института за српски језик и комуникације
доцент катедре стратегијског менеџмента
Белгородског државног технолошког универзитета “В.Г. Шухов”

Извор Српска историја

Back to top button