Занимљивости

Алеја заборављених великана – тајне нишког Старог гробља

Србија вести у октобру почињу серијал текстова и кратких филмова кроз које ће јавност бити упозната са значајним историјским личностима које су сахрањене или имају обележја на нишком Старом гробљу. Пројекат „Алеја заборављених великана“ има за циљ афирмацију историјске и културне баштине Града Ниша ( и Србије) и скретање пажње јавности на део града који по свим параметрима заслужује ангажовање друштва у заштити и очувању споменичког наслеђа.

На нишком Старом гробљу се не сахрањује од 1971. године.

„Иако се налази у ширем центру Ниша, у околини су стамбене зграде и нишка Топлана Југ, гробље је запуштено, а споменици често изложени нападима вандала,  није осветљено и делује сабласно, па Нишлије често избегавају да ноћу пролазе поред Старог гробља. Током периода вегетације, споменици се не могу видети од бршљена и трња. Овде се налазе дела која су радили познати југословенски уметници, па осим историјске, неки споменици имају и уметничку вредност“, истиче Мирослав Величковић који је годинама проучавао споменике на Старом гробљу.

Са овог гробља нестао је “Анђео с лиром”, изузетно дело уметника Марина Студина, а кривац никада није пронађен.

Портал Србија вести ће, почевиши од 1. октобра, објављивати текстове који су посвећени великанима чији се споменици налазе на Старом гробљу,  а текстови и кратки филмови  обухватиће десет целина и биће посвећени:

Нишком комитету – на Старом гробљу постоје споменици учесника борби за ослобођење Ниша од Турака

Одликованим војницима; Орден Карађорђеве звезде са мачевима, Орден Белог орла са мачевима, Медаља за храброст.

Припадницима батаљона 1300 каплара

Припадницима II пешадијског пука “Књаза Михаила” – Гвоздени пук

Генералима (4 генерала, 3 српска и један руски)

Војним лекарима и апотекарима (неки од њих су умрли током Великог рата од колере, тифуса)

Свештеницима – убијеним од бугарске окупаторске војске

Споменици старих нишких породица

Споменици индустријалцима и познатим нишким занатлијима

Споменици људима и породицама по којима су именовани делови града Ниша и улице

Кроз вишегодишње истраживање Старог гробља, Мирослав Величковић сакупио је документацију и фотографије од непроценљиве вредности које је публиковао у књизи “ Споменици војника и ратника на Старом гробљу у Нишу”, а серијал “Алеја заборављених великана” ослониће се на ова Величковићева истраживања.

О свештеницима убијеним од буграске окупаторске војске говориће Далибор Мидић испред Српске православне цркве.

„Истраживање терена и снимање серијала завршено је 20. септембра, сада улазимо у монтажу, а први текст и филм биће објављен на порталу Србија вести у суботу, 1. октобра. Почећемо хронолошки, од периода борби за ослобеђење Ниша од Турака, па ће бити везан за легендарни Нишки комитет на чијем је челу био Никола Коле Рашић. Оно што желимо да пошаљемо као јасну поруку је у каквом се стању налазе споменици спрских великана. Све у нади да ће и Град Ниш и држава Србија предузети активности како би се Старо гробље коначно средило, а споменици многобројних јунака и знаменитих личности  означили. Ово гробље је место где се може учити српска историја“, истакла је аутор пројекта, новинар Оливера Сашек Радуловић.

По њеним речима, снимање серијала је било отежано, јер је вегетација покрила велики број одабраних споменика, до те мере да до неких нису могли да дођу камерама. Неки су оштећени и девастирани и потребна им је опсежна реконструкција.

„Врло је тужно када видите у каквом је стању споменик Павлу Стојковићу, по коме је један прелепи трг у Нишу добио име. Управо због тога смо се одлучили за кратку видео форму, јер ће се тако јавност најбоље упознати и са нашим херојима, а и са чињеницом како се као друштво бринемо о њиховим гробним местима“, додала је Сашек Радуловић.

Популарно названо Старо гробље, заправо гробље „Под Горицом“ датира још из времена Османлијске окупације. На старост гробља указују и подаци са најстаријих споменика који су сачувани  у западном делу.

Гробље се налази у јужном делу Ниша, испод брда Горица, некада изван насељеног дела, а уцртано је у план града далеке 1878. године. Захвата површину од близу 17 хектара и на њему је преко 3000 надгробних споменика, од којих око 200 имају уметничку или историјску вредност.

На гробљу се налази, или се некад налазило 86 биста, 40 медаљона, 8 дубоких рељефа и стотинак споменика личности значајних за историју и културу града Ниша, а и Србије.

Преузето: СРБИЈА ВЕСТИ

Back to top button