Занимљивости

Знате ли да се у Новом Саду налази најстарија Војна болница у Европи?

Војна болница у Петроварадину је најстарија војно-медицинска установа у целој Европи, која за 231. годину, није прекидала рад чак ни у најтежим ратним условима.

Ова болница основана је 1787. године, само неколико година након отварања чувене старе Бечке Војне болнице, која давно више не ради.

Почетак изградње Војне болнице

Развој и изградња Петроварадинске тврђаве и Погдрађа тесно су повезани са историјом ове болнице. Највећа градња Тврђаве одигравала се од 1692. до 1780. године. После тога, у њу је смештен велики гарнизон Аустроугарске војске.

Знате ли да се у Новом Саду налази најстарија Војна болница у Европи?Иницијатива за изградњу и оснивање Војне болнице потекла је од аустријског цара Јосифа ИИ. Обилазећи Петроварадинску тврђаву 1786. године, надгледао је припреме војске за нову опадност од најезде Турака. Наредио је да се постојећа цркве и фрањевачки самостан адаптирају у болницу за лечење војника.

Његова визија испоставила се тачном, јер је убрзо избио Аустријско- турски рат који је трајао од 1788. до 1791. године. Болница је постала оправдана инвестиција у којој се лечило на хиљаде рањених војника.

Приликом саме адаптације цркве, купола је срушена, а црква је повезана са самостаном и новоизграђеним објектом. Све верске ознаке су уклоњене.

Знате ли да се у Новом Саду налази најстарија Војна болница у Европи?Нобеловац у Петроварадину

Занимљиво је то да је чувени микробиолог, лекар и добитник Нобелове награде, Роберт Кох, који је открио бакцил антракса и туберкулозе, активно учествовао у изградњи Војне болнице.

Према његовим нацртима, болничке собе су биле простране, добро осветљене и редовно провераване. Велики број прозора окренуто је према парку у који је посадио липу и кестен.

Мириси овог растиња терали су комарце- преноснике маларије. Парк и дан данас постоји и служи за одмор и шетњу пацијената који се лече у болници.

Кроз историју Војне болнице, установа је периодично лечила и цивилно становништво, а почетком 2017. године, поново обавља прегледе цивила.

Преузето nsuzivo.rs

Back to top button