ВидеоНовости – ДешавањаСрби Хрватске

ЗАВЕТ СЕЋАЊА ЖИВИ У ПОТОМЦИМА: У Сланцима одржан помен страдалима у комплексу логора Јадовно

ПРАШТАМО, али не заборављамо, поручили су у суботу потомци страдалих у логорима Госпић, Јадовно, Паг. Помен жртавама страшног усташког злочина одржан је у манастиру Светог архиђакона Стефана у Сланцима, надомак Београда.

Дану сећања на злочин почињен над Србима у Независној Држави Хрватској присуствовало је неколико стотина поклоника и потомака страдалих. Већина их је дошла аутобусима из Републике Српске. Пандемија и забрана уласка у Хрватску усмерила их је према Сланцима. Парастос је одржан у манастирској порти, али свечаног програма није било. Због ризичне епидемиолошке ситуације окупљање није дуго трајало, чак су и организатори и најављени говорници изјаве новинарима дали ван манастирске порте.

Представници Удружења “Јадовно” подсетили су да је пре два дана 1941. године затворен усташки комплекс логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, који је био претеча озлоглашеног јасеновачког логора. У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба, а за око 2.000 преживелих отворила су се врата јасеновачког пакла.

– Већ 11 година обележавамо сећање на ове, стравичне злочине усташа – казао је Душан Басташић, председник Удружења “Јадовно”. – Сваке године крајем јуна окупљали смо се код Шаранове јаме и мученичком стазом одлазили до логора Јадовно. Прелазили смо плаву гробницу подвелебитског канала и одлазили на острво Паг. По крашким јамама трагали смо за масовним гробницама. На гробовима које смо пронашли подизали смо освештане дрвене крстове. Ове године због пандемије нисмо могли да одемо на место геноцида почињеног над српским народом у НДХ, па смо тражили благослов да се окупимо у овом великом духовном центру поред Београда. Овде смо увек били добродошли.

ПОРИЦАЊЕ ХОЛОКАУСТА

– УМАЊЕЊЕ броја жртава код Јевреја се зове порицање холокауста – каже историчар Ковић. – Код нас се играју игре око броја јасеновачких и других жртава усташких злочина. У њима чак учествују и поједини наши историчари. Наш циљ је да геноцид у НДХ и јасеновачки страдалници буду уграђени у темеље српског националног идентитета у оној мери у којој су то и Свети Сава, Стефан Немања и кнез Лазар.

Back to top button