Лепоте Србије

ВОДОПАДИ СТАРЕ ПЛАНИНЕ II део (Буковачки До, Доњи Пиљски, Чунгуљски, Крмољски и Куртулски водопад)

Ова тура је наставак претходног дела, с тим да се базира на водопадима који се налазе у атару села Топли До.

Дакле, из центра Пирота, возите се путем у правцу села Темска (има путоказ). Раздаљина Пирот-Темска је 8 км. Када из Темске кренете према селу Топли До, након 1,5 км проћи ћете поред манастира Св. Ђорђа, из 16. века.

DSCN0091
Manastir Sv. Đorđa
Manastir Sv. Đorđa
Manastir Sv. Đorđa

Наставите вожњу у правцу Топлог Дола и, након 1,5 км, видећете таблу са натписом “Буковачки До”, са десне стране пута. Водопад се налази 50 м од асфалтног пута.

Vodopad Bukovački Do
Vodopad Bukovački Do

Још 18 км и стижете у Топли До. Као и у свим селима Старе планине, и овде је време стало.

Topli Do
Topli Do

Село је мало, тако да нећете имати проблема да уочите путоказе ка водопадима.

DSCN0160

Стаза је макадамска и одлично је маркирана. Први водопад на који се наилази је Доњи Пиљски, на 4,5 км од села. На раскрсници се скреће десно за Пиљски водопад, у шуму. За остале водопаде се наставља макадамском стазом. Не брините, све је маркирано, путокази су јасни, не може се промашити стаза. Од села до Доњег Пиљског водопада потребно је сигурно сат и по хода. Стаза све време иде благо узбрдо. Сам водопад налази се на 1450 м.н.в, на Пиљском потоку. Од раскрснице до Доњег Пиљског водопада потребно је пола часа хода. Ту је и највећи успон. Када угледате прве слапове, направите још пар корака напред, у правцу маркације. Бићете фасцинирани 64 метара високим чудом природе!

Piljski vodopad
Donji Piljski vodopad

DSCN0114

DSCN0120

Брзо ћете се вратити на раскрсницу, јер се сада спуштате надоле. Путоказ и маркације вас усмеравају према Чунгуљском и Куртулском водопаду. По мојој процени, од раскрснице до Чунгуљског водопада има око 7 км. Само пратите ток Јаворске реке и уживајте у нестварној лепоти.

Javorska reka
Javorska reka

DSCN0129

DSCN0131

DSCN0132DSCN0155

Ипак, на овом месту (на фотографији) може доћи до забуне. Бирајте стазу која иде лево и надоле (путоказ “водопади Вурње”).

Skrenuti levo
Skrenuti levo

Пола сата пре Чунгуљског водопада налази се скретање за Крмољски и Куртулски водопад. Њих је боље обићи у повратку. Тачно 2 сата од раскрснице са Пиљским водопадом, дошли смо до Чунгуљског водопада, знаног и као Велики Чунгуљски водопад. Претходно смо обишли и Доњи Чунгуљски водопад. Пут до Чунгуљског водопада води кроз шуму (има маркација), али се претходно мора проћи једна ливада са високом травом (читај: копривама). Пратите утабану стазу (полегла трава) и проћи ћете ливаду за 5 минута. Пре него што се уђе у шуму и крене према Чунгуљском водопаду, уочава се малена стаза (полегла трава) која води налево, на један стеновит плато. Сиђите са платоа и одмах ћете угледати Доњи Чунгуљски водопад.

Donji Čunguljski vodopad
Donji Čunguljski vodopad

Од Доњег Чунгуљског водопада потребно је 15 минута хода до знатно већег водопада, Чунгуљског. Крај стазе, на 1150 м.н.в, је вертикална стена висока 45 метара, низ коју се слива Јаворска река. Овај бисер природе био је непознат широј јавности све до 1996. године. Фасцинантно! Представљам вам Чунгуљски водопад:

Čunguljski vodopad
Čunguljski vodopad

Чунгуљски водопад је сваке године виши за 1 цм, јер јачина воде која пада са врха “буши” стену у подножју и тако повећава висину овог грандиозног водопада. Величину водопада можете сагледати ако упоредите моју маленкост са Чунгуљским водопадом, на следећој фотографији:

DSCN0143

У повратку смо дошли до раскрснице где на дрвету пише “Крмољ”. Крмољски водопад је на 3 минута одатле (има маркација). За мене је овај водопад као из бајке.

Krmoljski vodopad
Krmoljski vodopad

DSCN0148

Крмољски водопад (висина 10 м) се још назива и Доњи Крмољски водопад. То значи да постоји и Горњи Крмољски водопад. Горњи Крмољски водопад познатији је као Куртулски водопад. И један и други налазе се на Крмољском потоку. Куртулски водопад висок је 27 м и налази се 100 м иза Крмољског, на 3 минута хода. Потребно је заобићи Крмољски водопад са леве стране и прећи Крмољски поток. Угледаћете маркацију на дрвету. Попните се мало изнад маркације и идите лево, пратећи поток. Види се мала, утабана стазица. Куртулски водопад је одмах ту. Тачније, његов мањи део. Да бисте сагледали цео Куртулски водопад, морате ићи другим путем. Али, то је већ друга прича. За крај, уживајте у Куртулском водопаду:

Kurtulski vodopad
Kurtulski vodopad

Август 2018. год.

Back to top button