Занимљивости

УЖИВО: ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУ 2 ДАН. 1 ДЕО – ПРОТИВ РЕВИЗИОНИЗМА И ПОКУШАЈА РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ СТЕПИНЦА (ВИДЕО)

Глас јавности уживо преноси конференцију “Одјеци Јасеновца: Сагласни и сукобљени наративи” која се одржава у суботу и недељу, 22. и 23. априла. Поводом Дана Јасеновца истакнути домаћи и страни стручњаци и преживела деца из јасеновачких логора говоре на скупу у Београду.

Степинац, Католичка црква и ревизионистички наратив теме су шестог панела којим у недељу започиње други радни дан конференције. „Хрватска и католичка држава: Усташки режим и верске заједнице у НДХ“ тема је обраћања др Александра Стојановића, док мр Јован Пејин говори о покушају рехабилитације Степинца. Мр Горан Шарић из Хрватске је своје обраћање насловио: „Др Алојзије Степинац и геноцид у Независној Држави Хрватској“. Модератор је др Александар Стојановић

Тема седмог панела је борба против ревизионистичких наратива као део антифашистичке борбе. Говорници су др Јелена Гускова из Русије („Зашто се Јасеновац никад не сме поновити”), проф. др Нисан Шарифи из Израела („Учешће Јервреја Југославије у антифашистичкој борби”), проф.др Норман Марковић, Рутгерс Университy, САД (“О ревизионистичким наративима о фашизму и геноциду”) и др Улрих Шнајдер из Немачке, генерални секретар Међународне федерације антифашистичког отпора (ФИР) који је свом обраћању дао наслов: “ФИР и борба против историјског ревизионизма –  Стоп ревизионистичким декларацијама у Европском парламенту, рехабилитацији фашистичких колаборациониста и скрнављењу меморијалних места”. Модератор је Џон Боснић.

Последњи, осми панел, носи назив „Улога Холокауст комеморација у бившој Југославији: Прошлост, садашњост, будућност“, а први о овој теми говори др Давор Стипић. Ави Мизрахи и Катрин Корсуш из Фондације за Пројекат образовања о Холокаусту (Мајами, Флорида, САД) говоре о теми: „Ко ће испричати моју причу? Трагање за сећањем, дијалогом и обнављањем”, а проф. Бари Литучи о улози комеморације као образовања о Холокаусту у Институту за истраживање Јасеновца и Меморијалном парку. Модератор је проф. др Гидеон Грајф. Следе питања, одговори и дискусија чиме се завршава преподневни део другог дана рада конференције.

Организатор овог важног догађаја је Институт за истраживање Јасеновца, под руководством њујоршког професора Барија Литучија – невладина и непрофитна организација, основана у САД 1998. године, посвећена образовању света о фашистичко-нацистичким геноцидима против Срба, Рома и Јевреја на Балкану.

Други део

Након паузе, у недељу поподне, у завршном делу скупа, учесници разматрају нацрте резолуција о којима одлучује конференција. Према најавама организатора, предложено је следећих шест резолуција:

Резолуција 1: Ова Конференција одлучује да 22. април буде обележаван као Међународни дан комеморације жртава Јасеновца.

Резолуција 2: Ова Конференција позива да се репарације плате свим групама жртава Холокауста.

Резолуција 3:  Ова Конференција решава да Степинац не треба да буде рехабилитован и да колаборација католичког клера у Холокаусту треба да буде пажљиво анализирана у целости.

Резолуција 4: Ова Конференција решава да сви аполози и промотери усташке идеологије или било које друге врсте фашистичке или нацистичке идеологије и праксе, треба да буду енергично разоткривени и одбачени.

Резолуција 5: Ова Конференција апелује на све Холокауст организације, јеврејске организације, организације бораца за људска права, као и све владе, да се супротставе и осуде преименовања улица и других јавних места ради глорификације усташког покрета, да забране коришћење усташких симбола и поздрава, као и остале фашистичке поздраве, посебно на местима која обележавају геноциде Јевреја, Рома и Срба.

Резолуција 6: Ова Конференција осуђује инструментализацију, релативизацију, и изнад свега, минимализацију броја жртава геноцида у Јасеновцу и у Независној Држави Хрватској. Ми се залажемо за најбоље праксе историјског истраживања холокауста и одбацујемо пожуривање да се суди о бројевима од стране појединаца и организација који се на њих фокусирају. Исто тако осуђујемо коришћење ове теме као диверзионе тактике у политичким дискусијама које настоје да поричу или умање злочине геноцида усташког режима.

Гласање о резолуцијама планирано је за 16.30 сати, чиме се дводневна конференција завршава.

Организатор овог важног догађаја је Институт за истраживање Јасеновца, под руководством њујоршког професора Барија Литучија – невладина и непрофитна организација, основана у САД 1998. године, посвећена образовању света о фашистичко-нацистичким геноцидима против Срба, Рома и Јевреја на Балкану.

Преузето: ГЛАС ЈАВНОСТИ

Back to top button