Занимљивости

УЖИВО: ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУ 1. ДЕО – КО УМАЊУЈЕ БРОЈ ЖРТАВА, СВЕДОЧЕЊА ДЕЦЕ ЛОГОРАША (ВИДЕО)

Уживо на каналу Глас јавности у суботу и недељу, 22. и 23. априла од 10 сати преносимо конференцију “Одјеци Јасеновца: Сагласни и сукобљени наративи”. Поводом Дана Јасеновца истакнути домаћи и страни стручњаци и преживела деца из јасеновачких логора говоре на скупу у Хотелу М у Београду.

Организатор овог важног догађаја, Институт за истраживање Јасеновца, под руководством њујоршког професора Барија Литучија, годинама ради на утврђивању истине о размерама геноцидног страдања српског народа у НДХ за време Другог светског рата. Када је реч о размерама, Институт се ни у једном тренутку није устручавао да их прикаже реално и документовано, у стотинама хиљада, не само у Јасеновцу, него широм НДХ.

Таквим ставом, Институт је током последњих неколико деценија дошао у сукоб са напорима хрватске ревизионистичке политике, која тежи да обим и свирепост почињених злочина умањи, заташка, па чак и лажно и цинично прикаже као оправдани чин хрватске самоодбране.

Првог дана конференције, у преподневним сатима, у суботу, 22. априла, након поздравне речи професора Барија Литучија, Извршног директора Института за истраживање Јасеновца, минутом ћутања биће одата пошта за све жртве нацистичко-усташког троструког геноцида против Рома, Срба и Јевреја и свих антифашиста и политичких опонената, на 78. годишњицу краја холокауста у од фашиста и нациста окупираној Југославији.

Након тога одржава се први од осам панела, који је посвећен опасности од ревизије историје. Уводну реч даје др Василије Крестић, а потом говори др Душан Басташић о теми „Јадовно, претеча Јасеновца”. О броју људи убијених у Јасеновцу говори пуковник Антун Милетић. Обраћа се и др Рори Јеоманс из Велике Британије, са излагањем под насловом „Производња боље прошлости: Између културе сећања и ревизионизма у савременој Хрватској”. Модератор је проф. Бари Литучи.

На другом панелу преживела деца износе своја сведочења о усташком и нацистичком терору. Говоре Гојко Рончевић, преживело дете из логора Јастребарско, Пајо Вукмир и Марија Бараћ, преживела деца из логора Јастребарско и Јасеновац, Душан Јеринић, писац, преживело дете из логора Стара Градишка и Александар Нећак, јеврејско дете преживело у окупираном Београду. О скупљању сведочења преживелих говори Миле Боснић, а модератор је историчар Тамара Стојановић.

Трећи панел носи назив: Одјеци Јасеновца – Јевреји жртве, преживели и антифашисти о Шоа (холокаусту) у Југославији. Говорници су проф.др Гидеон Грајф из Израела, са темом „Холокауст југословенских Јевреја: Коначно решење пре коначног решења”, затим Ненад Фогел, председник јеврејске општине Земун са темом „Сагласни у несагласју” и Александар Нећак, подпредседник Јеврејске општине Земун са темом „Јасеновац – Поглед из Београда 2023.” Модератор је проф. др Гидеон Грајф. Следе дискусија, питања и одговори, а преподневни део конференције би требало да буде завршен до 13:30 сати.

Институт за истраживање Јасеновца је невладина и непрофитна организација, основана у САД 1998.године, посвећена образовању света о фашистичко-нацистичким геноцидима против Срба, Рома и Јевреја на Балкану.

Други део

После паузе првог радног дана, у суботу поподне, од 14.30 сати, планиран је почетак четвртог панела под називом: Ромски историчари објашњавају Самударипен/Порајмос (геноцид против Рома) у од фашиста и нациста окупираној Југославији. Говорник је др Драгољуб Ацковић, а тема његовог обраћања је „Самударипен ромске деце у НДХ”. Модератор је проф. др Гидеон Грајф.

“Заборављене жртве” – тема је петог панела на коме ће др Филип Шкиљан из Хрватске говорити о прогону старокатолика, др Рори Јеоманс о судбини хрватских породица депортованих Срба и Јевреја и прелиминарним доказима из архива, а мр Тамара Стојановић о Јасеновцу у документима Југословенске државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових сарадника, 1943-1947. Након тога, на завршетку првог радног дана предвиђена су питања и одговори за све панеле и говорнике, а модератори су проф. Бари Литучи, проф. др Гидеон Грајф и др Драгољуб Ацковић.

Организатор овог важног догађаја је Институт за истраживање Јасеновца, под руководством њујоршког професора Барија Литучија – невладина и непрофитна организација, основана у САД 1998. године, посвећена образовању света о фашистичко-нацистичким геноцидима против Срба, Рома и Јевреја на Балкану.

Преузето: ГЛАС ЈАВНОС

Back to top button