Ђорђе БојанићСрби и Руси

У препуној сали Официрског дома у Нишу обележена ,,Масленица” и ,,Покладе” (видео)

Данас је у организацији Друштва Српско Руског пријатељства и Руских сународника Наиссус у Официрском дому у Нишу пред многобројним посетиоцима обележен празник Масленице и Покладе.

Поред многобројног народа, љубитеља руске културе и традиције, присуствовали су и  представници града Ниша и Нишавског округа, цркве, Руског дома и Српско-руског хуманитарног центра, као и чланова удружења која негују пријатељство Русије и Србије.

Програм је отворила беседом заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић.

Пригодну празничну беседу изговорио је и протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник.

Овај празник је у Србији познат као Беле покладе и озналава крај веселе и обилне зимске сезоне и увод у период поста.

Масленица је руски национални празник који се прославља недељу дана пре почетка Великог (васкршњег) поста и завршава се Недељом праштања. Овај празник потиче још из претхришћанског доба, када се празновао у част бога Јарила и завршетка зиме.

У време Масленице пеку се палачинке.

У препуној сали Официрског дома у Нишу обележена ,,Масленица" и ,,Покладе" (видео)Прва палачинка се посвећује мртвима и дарује се сиромасима за покој душе умрлих предака. Палачинка представља обликом и бојом Сунце које растерује зиму.

За ,,Масленицу” кажемо да је то весели испраћај зиме, озарен радосним очекивањем топлоте која се ближи и пролећног рађања природе… од тада се природа буди.

Празник се завршава спаљивањем лутке од сламе која представља Масленицу.

После пригодног програнма који су извели ученици (хор) Гимназије ,,Светозар Марковић” из Ниша, присутни су могли да се послуже палачинкама са медом и руским чајем.

Оперска певачица Драгана Молесје извела песму ,,Востани Сербије” којима је увеличила свечаност. Учествовао је и Вокални сатав Кораци.

„Ово седма година како окупљамо пријатеље на овај празник. Истовремено обележавамо и Покладе. То је празник који спаја наша два народа, славио се још у раном хришћанству, али се одржао и до данашњих дана. То је празник који на неки начин слави испраћај зиме и долазак пролећа и сунца. Палачинке које се данас служе симбол су сунца“, објаснио је Ђорђе Јанковић, председник Друштва српско-руског пријатељства.

Погледајте видео

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button