Колумна

Шта са Брозом?

Броз је, наводи Ђурковић, „окупатор Србије, злочинац, човек који је у Првом светском рату директно ратовао против ове земље, неко ко је наредио да се Србија 1944. третира као окупирана земља. Он је спроводилац аустроугарске, калајевске политике идентитета усмерене ка сузбијању Срба из свих околних простора; креатор нових нација на српском етничком простору; креатор Голог отока

У ауторском тексту „Позив на изјашњавање уочи градских избора – шта са Брозом?“, др Миша Ђурковић је ревитализовао стару и болну тему за велики број грађана Србије. Реч је о околности да је бивши комунистички диктатор и доживотни председник СФРЈ, човек који је директно наређивао или се прећутно саглашавао са бројним злочинима почињеним над припадницима српског народа, сахрањен у такозваној Кући цвећа, на Дедињу, у Београду.

Проблематизујући ово питање др Миша Ђурковић веома прецизно и детаљно, из перспекриве необоривих историјских чињеница, излистава списак Брозових непочинстава над српским народом. Броз је, наводи Ђурковић, „окупатор Србије, злочинац, човек који је у Првом светском рату директно ратовао против ове земље, неко ко је наредио да се Србија 1944. третира као окупирана земља. Он је спроводилац аустроугарске, калајевске политике идентитета усмерене ка сузбијању Срба из свих околних простора; креатор нових нација на српском етничком простору; креатор Голог отока“.

Нема сумње да, уколико Јосипа Броза не прихвати Хрватска којој по свему припада, постоје околне државе које би биле спремне да захвалност бившем председнику за настанак њихових нација изразе преузимањем његових остатака и достојним сахрањивањем у њиховим репрезентативним зонама. Сарајево или Скопље биле би сасвим примерене локације.

У овом сценарију, за чију је реализацију најприкладније покренути народну иницијативу, из које би била видљива неупитна подршка огромног дела друштва таквом решењу, наредни корак био би отварање Музеја жртава комунистичких злочина над српским народом на истом месту на којем се сада налази такозвана Кућа цвећа.

У овом музеју, у којем ће бити пописана имена свих знаних жртава комунистичких злочина, али и имена извршилаца ових страшних недела и детаљи о страдању сваког појединачног човека, биће сачувано живо сећање на период Брозове власти и њене стравичне и трагичне последице.

Музеј жртава комунистичких злочина над српским народом на овом месту биће најбољи могући допринос неговању културе сећања, али и исказивању примереног пијетета свим страдалницима у комунистичком терору. И што је можда најважније, ово ће бити почетак краја титоистичке тираније над српским народом која и данас, захваљујући следбеницима и промотерима титоистичке идеје, у измењеној али веома опасној форми, траје и не престаје.

Преузето ИН4С

Аутор: Драган Добрашиновић

Извор: Iskra, 4. februar 2022.

Нови Стандард

Back to top button