ЗанимљивостиЂорђе Бојанић

СРЕЋНА ВАМ НОВА, ПРАВОСЛАВНА 2017: Србија и Русија… у поноћ ће дочекати Нову годину

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света гора и Јерусалимска патријаршија у поноћ ће дочекати Нову годину.

Ове цркве 14. јануара, односно 1. јануара обележавају два велика хришћанска празника – Обрезање Исуса Христа и Светог Василија Великог.

Овај календар је увео римски император Јулије Цезар 45. године пре нове ере и користио се у целој Европи до 16. века, када је почео постепени прелазак појединих држава на грегоријански календар.

На Првом васељенском сабору у Никеји 325. године хришћанска црква је прихватила јулијански календар као званичан. Творац календара је грчки астроном Сосиген, на иницијативу Јулија Цезара, по којем календар и носи име.

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ И ТО ПОТОМЦИМА ЗБОРИТИ!

Кад је папа Григорије XIII 1582 г. наметнуо свој календар, тад се није користио термин „СТАРИ“ и „НОВИ“ календар. Православци свој календар, који је до тад био заједнички,  од тад називају – ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР, а тај папски „нови“ називају – РИМОКАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР.

Дакле, нема ни „стари“ ни „нови“, нити је стари застарио, нити се тај лажљиви и преварно смишљени „нови“ зацарио. Временом су под тим папским утицајем и нарочито запада неки сумњиви Православци почели да га зову „нови“.

Милутин Миланковић је 1923. године предложио реформу јулијанског календара.
Након Првог светског рата указала се потреба да се изврши реформа јулијанског календара, који је био у употреби у православним црквама и државама, а на којој је инсистирао патријарх Мелетиј са намером да сви хришћани празнују у исто време Божић. С тим у вези патријарх је сазвао православни Сабор у пролеће 1923. године како би се решило ово значајно питање… овоме се успротивила Руска црква…

Back to top button