Срби Црне Горе

Смета им прослава ослобођења Боке, а ћуте на хрватско отимање културне баштине (ВИДЕО)

Фотографија… Бокељска морнарица. На катедрали Св. Трифуна заставе Хрватске, Црне Горе и Ватикана

Није први пут да Хрватска својата наше културно наслеђе. Хрватским су проглашени Бокељска морнарица, Трифунданске свечаности, Матија Змајевић, Валтазар Богишић, али и Миросављево јеванђеље.

Док су се режимски медији и политичке партије подигли против прослављања 100 година ослобођења Боке и уједињења са Србијом, својатање наше територије, културне баштине, па чак цијелог дијела народа од стране Хрватске им не представља проблем.

Никоме од душебрижника за национални идентитет Црне Горе није засметало када се прије пар година, у емисији на хрватској државној телевизији ХРТ1 „Лијепом нашом“, а која се бави „промицањем богате хрватске баштине“, као дио „Лијепе“ појавио Тиват, а за њихову баштину прогласило скоро све што Црна Гора има – од клапа до ора и гусала.

Не може се ни посумњати да се ради о промоцији културне баштине Црне Горе. Емисија представља серијал који, како је то сам аутор Бранко Уводић окарактерисао, „чува хрватску традицијску баштину и културу“.

Кад се погледа ко је наступио у емисији, постаје јасно шта за Хрвате значи „богата хрватска баштина“: ту су били Бокељска морнарица, Бисернице Боке, клапе, фолклорни ансамбли.

Није ни случајно да је прво емитовање било на Дан државности 25. јуна 1995. године, на само мјесец и по дана прије него што ће хрватска власт покренути „Олују“.

https://www.youtube.com/watch?v=Ba7ct0Z_EVE

„Отели“ Бокељску морнарицу, Мирослављево јеванђеље, Змајевића, Богишића

Није први пут да Хрватска својата наше културно наслеђе. Познато је њихово својатање Бокељске морнарице, Трифунданских свечаности, а посебно виђенијих људи Боке Которске, чиме се похвалила у емисији и сама тадашња предсједница Општине Котор Маја Ћатовић.

Подсјетимо и на чувени скандал, када је на међународном научном скупу „Хрватска ћирилична баштина“, одржаном крајем новембра 2013. у Загребу Мирослављево јеванђеље проглашено за „дело писано хрватском ћирилицом и старословенским језиком хрватске редакције“.

Слично као Никола Тесла и Милутин Миланковић, у Црној Гори је прошао адмирал Матија Змајевић за којег су Хрвати „заборавили“ да је из Његуша. Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић није пропустила да се том „чињеницом“ похвали руском предсједнику Владимиру Путину приликом њене посјете Русији.

Хрватом је проглашен и чувени Валтазар Богишић, који је за себе свједочио јасно: „Ја сам Србин католичке вјероисповијести, мој отац је исто Србин католичке вјероисповијести, а мој дјед је био Србин православне вјероисповијести који је примио католичанство, ради лакше трговине са Млецима и осталим католичким земљама“.

На основу католичке вјероисповијести цио народ се покушава прогласити Хрватима, иако је позната чињеница да су Срби из Боке били како православни, тако и католици.

На начин како је дубровачка књижевност отета од Срба сада се то покушава и са бококоторским писцима.

Но на овакво „гусарење“ и черупање наше баштине, нико не диже гласа. Сметају Матија Бећковић, Чедомир Антић, Александар Раковић и Дејан Мировић, смета Српска православна црква.

Преузето ИН4С

Back to top button